Petak 02.04.2010.
20:28
Tanjug

FAP montira ''Kineza''

Posle adaptacije proizvodnih pogona za koje je Vlada Srbije obezbedila više od 1,1 milon evra, krajem ove godine počeće kompletna montaža kineskih kamiona koji bi trebalo da budu jeftiniji za oko 30 odsto u odnosu na evropsku konkurenciju.

Dong Feng godišnje proizvede 1,2 miliona vozila

FAP i najveći proizvođač kamiona u Kini "Dong Feng" potpisali su krajem novembra prošle godine Memorandum o razumevanju koji predviđa unapređenje poslovanja pribojske fabrike uvođenjem novih proizvoda kineske kompanije.

Memorandum o razumevanju potpisali su na Forumu kineskih i srpskih privrednika generalni direktor FAP-a Mirko Stojović i pomoćnik generalnog direktora "Dong Fenga" Hu Jianguo.

Potpisivanju tog dokumenta prisustvovao je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić koji je rekao da prva faza poslovno-tehničke saradnje sa kineskim partnerom predviđa da se u Priboju sklapaju četiri modela kamiona.

U drugoj fazi predviđeno je zajedničko ulaganje, kako bi 51 odsto ugrađenih delova u kamione bilo proizvedeno u Srbiji, da bi ta teretna vozila mogla da se plasiraju na tržište zemalja sa kojima Srbija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini, objasnio je on.

"Dong Feng" je jedan od najvećih svetskih proizvođača kamiona koji godišnje proizvede 1,2 miliona vozila.

2024 © - Vesti online