Petak 08.08.2014.
11:26
Beta

Obama odobrio bombardovanje Iraka

Odobrio eventualne napade vojnih aviona SAD-a na severu Iraka, ako bude potrebno da se zaštite Amerikanci u Iraku i irački civili od napada islamskih ekstremist: Obama
 

Barak Obama je rekao da su američki vojni avioni, na zahtev iračke Vlade, toj zemlji već isporučili humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika verskih manjina u Iraku, koji su okruženi ekstremistima i kojima je veoma potrebna hrana i voda.

Kako ocenjuje Asošiejted Pres (AP), Obamino saopštenje pokazatelj je najozbiljnijeg američkog angažovanja u Iraku otkako su se američke trupe povukle iz Iraka 2011. godine nakon gotovo decenije ratovanja.

Obama je, imajući u vidu odbojnost američke javnosti prema ideji o još jednom dugom ratu, ponovio da neće biti ponovnog raspoređivanja američkih trupa na teritoriji Iraka i dodao da nema američko vojno rešenje za krizu u Iraku.

"Kao vrhovni komandant, ja neću dozvoliti da SAD budu uvučene u vođenje još jednog rata u iraku", istakao je Obama.

On je, međutim, podvukao da će razloga za napade američkih snaga iz vazduha biti ako ekstremisti Islamske države krenu na američke trupe u gradu Irbilu na severu Iraka i na američki konzulat u kurdskom regionu Iraka.

"Kada su ugroženi životi američkih građana, mi preuzimamo akciju. To je odgovornost mene kao vrhovnog komandanta", rekao je Obama i dodao da je takođe odobrio ciljane vojne napade ako to bude bilo neophodno kako bi se pomoglo iračkim bezbednosnim snagama da zaštite civile.

2024 © - Vesti online