Utorak 19.08.2014.
15:23
telegraf.rs

Da li je Dalaj Lama najmudriji čovek na svetu?

Dalaj Lama, tibetanski verski vođa
 

Kada je u svom domu u Daramsali, na severu Indije, gde je smeštena izbeglička vlada Tibeta, Njegova Svetost se budi u 3 sata ujutru: prema tome, ranoranilac. Nakon jutarnjeg tuširanja, dan počinje molitvama, meditacijom i prostrationom, posebnom vrstom ispruženosti tokom koje se telo nalazi u pokornom i smernom položaju. To traje do 5 sati ujutru.

Nema računar ni mobilni telefon, ne voli bogatstvo

Dalaj Lama ne poseduje ni računar ni mobilni telefon. On, kao i svi ostali budistički monasi, sledi zavet jednostavnosti, i prema tome uzdržava se od sticanja materijalnog bogatstva koje sputava duhovni rast, i nalazi radost u tome. Citira jednog tibetanskog monaha koji je živeo pre hiljadu godina: “Ako te mnogo ljudi poštuje, ti moraš o sebi misliti kao o najnižem stvoru, da ne bi razvio predrasudu i gordost”.

Jedan od njegovih omiljenih stihova, u čast Bude Šajkamunija, za ovo doba dana glasi: “Oduševljen velikim saosećanjem, učio si neuprljano učenje, da bi odbacili sve pogrešne poglede na svet, Tebi se Budo klanjamo”. Tokom meditacije postavlja sebi pitanja: šta je Buda? šta je sopstvo? Dalaj Lama razmišlja i o ništavnosti, ultimativnoj realnosti i altruizmu: “sva živa bića su ista – svi žele da budu srećni i niko ne želi da pati”.

Posle toga Dalaj Lama kreće na kratku jutarnju šetnju po bašti svoje rezidencije, a u slučaju da napolju pada kiša tu je pokretna traka za trčanje. Vrt mu je veoma drag, a posebno voli lale, zumbule, lupine i ciklame. Prijatelji mu donose i orhideje, ali one ne mogu da prežive klimatske uslove u Daramsali, iako je osmislio sistem njihovog navodnjavanja i regulacije temperature u kojima će živeti. Često polira kamenje i perle, pa su i oni ukras njegove bašte.

Vodi jednostavan život, bez luksuza i raskoši
 

Doručak se služi u 5:30. Obrok je skroman: najčešće su u pitanju vruća popara, tsampa (ječam u prahu) ili konzervirani hleb, i čaj. Tokom ovog obeda Dalaj Lama sluša vesti iz sveta na radiju BBC-ja ili tibetanske vesti koje se emituju iz Amerike.

Od 6 do 9 sati izjutra Njegova Svetost nastavlja sa prethodno započetim meditacijama i molitvama, a potom sledi čitanje raznih budističkih tekstova i komentara napisanih od strane čuvenih učitelja ove religije. Tokom ovih aktivnosti Dalaj Lama pokušava da vizualizuje mandalu (doslovno “krug”, odnosi se na univerzum), a praktikuje i posebnu vrstu joge koja ima za cilj da čoveka dovede u stanje da iskusi osećanje da je jedno sa bogom i da je zapravo on sam bog. Veruje se da ove mentalne vežbe čoveka spremaju za smrt i daju mu moć kontrole.

Dalaj-lama pozvao budiste da okončaju sukobe s muslimanima

Posle toga, ako ima vremena, čita indijske novine i ponekad Tajm i Njuzvik.

Ručak se služi u 11:30, kao i svim ostalim budističkim monasima. Kuhinja najpoznatijeg Tibetanca je striktno vegetarijanska. Međutim, tokom poseta inostranstvu, Dalaj Lama je spreman da prihvati i druge vrste jela, kako ne bi uvredio svoje domaćine.

U slučaju da je potrebno da razgovara o tekućim pitanjima sa svojim osobljem, ili da izvrši audijenciju ili da da intervju, dolazi u kancelariju u 12:30 i u njoj se nalazi sve do 15:30. Nikada ne daje više od jednog intervjua na dan, ali voli da svakoga dana posećuje izbeglice iz Tibeta koje žive sa njim u Daramsali.

Nakon što se vrati u svoj dom, pije večernji čaj oko 17 časova, posle čega sledi povratak molitvama i meditaciji. Pošto sledi striktna pravila vinaje, ne večera. Njegova Svetost odlazi na počinak oko 19 časova. Kaže da je san nabitnija meditacija.

2024 © - Vesti online