Petak 03.10.2014.
17:46
Beta

Bramerc: Karadžića osuditi na doživotnu robiju

Žrtve predugo čekale na zadovoljenje pravde: Serž Bramerc
 

Bramerc je za današnji sarajevski "Dnevni avaz" rekao da je zadovoljan količinom i kvalitetom optužujućih dokaza koji su izvedeni tokom suđenja Karadžiću.

Tužilac je izrazio je žaljenje što je Karadžić bio u bekstu 12 godina, zbog čega su žrtve predugo čekale na zadovoljenje pravde.

Bramerc je potvrdio da će tužilaštvo nastojati i da maksimalno ubrza proces suđenja Ratku Mladiću kako se ne bi dogodilo da umre pre nego što mu bude izrečena presuda.

Pročitajte još:

* Robinson: Karadžić nije kriv za genocid

* Tužilac: Karadžić je lažov i mafijaš

* "Bio sam prijatelj muslimana"

"Imam poverenje da će Sekretarijat preduzeti sve potrebne mere da im omogući potrebnu zaštitu", rekao je haški tužilac.

Prema njegovim rečima, posebno je važno što je i otkriće masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, uvršteno u optužnice protiv Karadžića i Mladića, "kao još jedna potvrda razmera počinjenih zločina u BiH". U grobnici Tomašića su do sada pronađeni posmrtni ostaci više od 400 ubijenih Hrvata i Bošnjaka.

Tužilac je podržao rad Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), prema čijim podacima se u BiH 13.000 osoba i dalje smatra nestalim nakon ratnih sukoba 90- tih godina.

Bramerc je pozdravio deklaraciju koju su nedavno potpisali predsednici Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, kojom su se obavezali da će podržati proces traganja za nestalim osobama.

Najavio je da će posetiti BiH u novembru ove godine.

2024 © - Vesti online