Sreda 11.02.2015.
05:47
Lj. Ivanović - Vesti

Srbiji izmiču obe stolice

Nema prostora za neutralnost: Gernot Erler

- Srbija je na putu u EU i u to spada i postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike - rekao je nemački zvaničnik na konferenciji Beogradski dijalozi.

EU od Beograda, prema njegovim rečima, s pravom očekuje postepenu primenu zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i privrženost vrednostima Unije, u šta, kako je dodao, spada poštovanje međunarodnog prava, primena dogovora, kao i poštovanje teritorijalnog integriteta zemalja. Erler je uveren da "tu nema prostora za neutralnu poziciju, već samo za jasno opredeljenje":

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za "Vesti" kaže da je Erlerova teza "nažalost tačna".

- On je u pravu kad kaže da ta politika sedenja na dve stolice nije održiva i da je Srbija preuzela ugovorom obavezu da svoju spoljnu politiku uskladi s Evropskom unijom - kaže Vukadinović i ističe da je iluzija nekih u Beogradu da Srbija može da održi neutralnu poziciju.

- Čak ni Nemačka nije uspela da održi poziciju između Vašingtona i Moskve, a kamoli Srbija. Tako posmatrano nemački diplomata je u pravu. Ono u čemu se naša mišljenja razlikuju je što Erler smatra da Srbija mora da prati političku liniju Berlina i Vašingtona, a ja smatram da bismo, ako već neku politiku podržavamo, trebali da odaberemo moskovsku - ističe naš sagovornik.

Kao posledica sedenja na dve stolice, zaključuje Vukadinović, moglo bi biti da izgubimo poverenje obe strane, i Moskve i Brisela, odnosno Vašingtona.

- Srpske vlade su naivno gurale politiku neutralnosti, ali je to sasvim sigurno gubitnička pozicija jer nam nijedna strana više neće verovati - zaključuje Vukadinović.

Erler ne spori ruske veze

Ukazujući da Srbija predsedava ove godine Oebsom, Erler je rekao da su poznate istorijske i kulturne veze Beograda i Moskve, te da "te veze ne kritikuje, niti dovodi u pitanje, već ih smatra šansom kada je reč o uspostavljanju poverenja u radu Oebsa".

Nemačka vlada je, kako je podvukao, privržena procesu širenja EU, za evropsku perspektivu ovog regiona, ali se međunarodne obaveze koje proizilaze iz ugovora s EU moraju poštovati.

2024 © - Vesti online