Ponedeljak 16.03.2015.
20:28
B92

SAD: Toni Bler je hodajuća šala

Reuters
Niko ne veruje u njegove sposobnosti: Toni Bler

Prema navodima britanskog medija, američki zvaničnici su Blera proglasili “hodajućom šalom“ i naveli da Bler nema kredibilitet za obavljanje aktuelne funkcije.

Kvartet uključen u rešavanje spora između Izraela i Palestine smatra da Bler ne može da ostane na funkciji zbog svojih ambicija da proširi poslovne aranžmane, a uz to ima i veoma loše odnose sa vlastima Palestine.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, Independent navodi da bi Bler uskoro mogao da se sastane sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem i šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, kako bi se rešio njegov status.

- On je bio veoma neuspešan u svom poslu. Nema kredibilitet u tom delu sveta - izjava je neimenovanog diplomate koju je preneo Fajnenšal tajms.

Zbog sukoba interesa izgubio kredibilitet kod Palestinaca

Bler je navodno došao u sukob interesa pošto tesno sarađuje sa naftnom kompanijom PetroSaudi, koja je povezana sa kraljevskom porodicom u Saudijskoj Arabiji, kompanijom DžejPiMorgan i Mubadalom, investicionim fondom iz Abu Dabija.

Uz to, Bler je izgubio poverenje vlasti u Palestini, pošto je podržao rat u Iraku, a prošle godine je prihvatio da savetuje predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija.

Poslednji pregovori u kojima je učestvovao Kvartet završeni neuspešno su 27. septembra 2013. godine.

- Bler se trudio, ali bezuspešno. Iskreno, kada su trajali pregovori u kojima je učestvovao Džon Keri, kao da je Bler čekao da Keri bude u regionu i da se istovremeno pojavi u medijima. To je bilo, na neki način, neprikladno - naveo je neimenovani diplomata.

Sumnju u Blerove sposobnosti izneo je i Oliver Majls, bivši šef departmana za Bliski istok i severnu Afriku u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova.

- To je veoma čudna odluka. Mislim da je to greška, on je pogrešan čovek za to mesto. Teško prihvatam da ga je britanska vlada podržala - rekao je Majls.

2024 © - Vesti online