Ponedeljak 20.04.2015.
04:00
D. Lj. J. - Vesti

Makedonija kao Belgija

en.wikipedia.org
Skoplje

Albanska dijaspora smatra da Makedonija treba da ima dvodomni parlament, sa domom naroda i građana, a traži i da se uvede funkcija potpredsednik države sa predsedničkim mandatom od šest godina.

Na kartu federalizacije Makedonije odavno je zaigrao i Menduh Tači, lider opozicione Demokratske partije Albanaca.

- Makedonija mora da se redefiniše i da od unitarne države postane federacija ili konfederacija, a odnosi između Makedonaca i Albanaca moraju se postaviti na sasvim drugačiji način zato što je Ohridski dogovor, kojim je okončana vojna kriza 2001. godine u Makedoniji, odavno mrtav - rekao je Tači.

Da u Makedoniji funkcionišu paralelne institucije dva najveća etnikuma, što vodi ka podeli zemlje, prošle godine je upozorio i univerzitetski profesor i prvi civilni ministar odbrane Makedonije Trajan Gocevski.

- Najopasnije su etničke podele. Mi gradimo multietničko društvo koje treba da se integriše, a u osnovi pravimo paralelne institucije Makedonaca i Albanaca. Već imamo paralelan obrazovni sistem na makedonskom i albanskom jeziku, paralelno zdravstvo, privredne komore, operatere mobilne telefonije, a podele postoje i u kulturi. Procesi koji se vode ne idu u prilog unitarnom karakteru Makedonije, već vode ka njenoj podeli i federalizaciji - ocenio je Gocevski.

2024 © - Vesti online