Utorak 28.04.2015.
00:30
Tanjug

Zaboravljene sudanske piramide

Nalazište, poznato kao Ostrvo Meroe zbog drevne, odavno presušene reke koja je proticala oko njega, nekada je bila rezidencija vladara Kuš kraljevstva, poznatih i kao "crni faraoni". Njihove piramide, visoke od šest do 30 metara, izgrađene su između 720. i 300. pre nove ere.

Ulaz u piramide uglavnom je okrenut ka istoku i izlazećem suncu. Piramide imaju dekorativne elemente inspirisane faraonskim Egiptom, Grčkom i Rimom i, kako navode u Unesku, to ih čini neprocenjivim relikvijama.

Međutim, previše revnosni arheolozi u 19. veku otkinuli su zlatne vrhove nekihpiramida i sveli ih na gomilu kamenja, kaže Abdel Raman Omar, direktor Narodnog muzeja Sudana u Kartumu.

Poneki turista obiđe mesto, ali su sankcije zbor Darfura i drugih regiona imale teške posledice po ekonomiju zemlje. Vlada Al Bašira koja je na vlast došla posle puča 1989. muku muči sa brigom o svojim antikvitetima.

Katar je obećao 135 miliona dolara za renoviranje sudanskih arheoloških nalazišta, ali Omar kaže da Sudan godišnje poseti tek oko 15.000 turista.

2024 © - Vesti online