Ponedeljak 21.09.2015.
18:13
Tanjug, sputniknews.com

"EU može da vraća izbeglice u Srbiju". Dačić: Neće moći!

Tanjug
Kategoričan: Dačić

Ona je na konferenciji za medije kazala da ugovori o readmisiji, koje je Srbija zaključila sa EU, daju pravo članicama da vrate ne samo građane Srbije kojima je odbijen zahtev za azil, nego i građane trećih država.

- Ugovori o readmisiji obično sadrže i klauzulu o državljanima trećih zemalja, što se odnosi i na lica u tranzitu - kazala je portparolka i dodala da odgovori koliko je izbeglica dosad vraćeno iz Mađarske, koja je prva najavila da će sprovesti takvu meru.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama i sa zatvorenim putevima, istakavši da će naša zemlja, ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom, biti primorana da uvede kontramere.

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rešenje Unije.

- Zatvorili ste granice. One što izađu rešili ste da vratite. Pa, neće moći - rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Varšavi, gde je otvorio godišnju konferenciju OEBS kao predsedavajući.

2024 © - Vesti online