Sreda 14.10.2015.
17:23
Tanjug

"Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova"

Tanjug
Ambasador Nemačke u Beogradu, Aksel Ditman

- Poznato je da se Nemačka unutar Evropske unije zalaže da, između ostalog, poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u EU bude otvoreno sada. Neosnovane su izjave da EU ili Nemačka od Srbije u tom kontekstu traži priznavanje Kosova. Nema dodatnih uslova - rekao je Ditman.

On je naveo i da je jasno da su u nacrtu EU o njenom zajedničkom pregovaračkom stavu u vezi sa tim poglavljem formulisani međukoraci.

- Ti međukoraci se odnose na implementaciju sporazuma dogovorenih u političkom dijalogu sa Kosovom, što je potpuno u skladu sa dosadašnjim dokumentima EU i sporazumima sa Srbijom - rekao je ambasador Nemačke.

On je podsetio da su u januaru 2014. godine EU i Srbija usaglasile pregovarački okvir koji je osnov za celokupni pregovarački proces Srbije sa EU.

- U pregovaračkom okviru se ističe koliko je za napredak u pregovaračkom procesu važna implementacija Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine i nastavak procesa normalizacije. U pregovaračkom okviru, takođe, utvrđeno je da na kraju pristupnih pregovora treba da bude pravno obavezujući sporazum izmedu Srbije i Kosova o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa. Daljih uslova nema ni EU ni Nemačka - rekao je Ditman.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u utorak uveče u Briselu da se amandmanom, čiji je predlagač Nemačka, vrši dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova. On je rekao i da taj amandman podržavaju Velika Britanija i Hrvatska.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je prošle nedelje pokušaje (EU) da se u pregovaračku platformu za otvaranje poglavlja 35 ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nameće stav Prištine o statusu Kosova. Vučić je naveo da je za Srbiju to lošije rešenje od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova.

2024 © - Vesti online