Utorak 29.12.2015.
04:30
nezavisne.com

Ove namirnice spašavaju presoljeno jelo!

pixabay.com
Ne paničite zbog presoljene hrane

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa - dodajte jelu limunov soka ili sirće. Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe "ubijaju" so.

U narodu postoji još jedan savet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuvanja ga/je bacite. Iskusni kuvari savetuju da ne probate jelo samo malo pre nego što je gotovo već tokom celog kuvanja.

pixabay.com

Budite oprezni i sa dodavanjem pelata iz limenke,

pixabay.com

slanine, maslina ili kapara, koji obiluju solju.

Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica narezanih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a sos u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koje će ublažiti ljutinu.

Slavna američka kuvarica Marta Stjuart u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mlečnog proizvoda koji će ublažiti sos. Možete dodati i malo mleka sa gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

Fini umaci

Nakon dodavanja vode ili bujonjca - supe, variva i soseve možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel sosa.

Vino i sirće

Osim za preslana jela, sirće, vino, limun ili limeta spašavaju ručak sa previše ljutih papričica ili bibera.

Fina supa

Ako vam je izletelo previše ulja u supu, procedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.

2024 © - Vesti online