Ponedeljak 18.01.2016.
07:44
B. Božin - Vesti

Pod pritiskom SAD: Merkelova diže vojni budžet

Reuters
Angela Merkel

"Moramo da damo razuman i kvalitativan doprinos, kako bi drugi - sa druge strane Atlantika - bili spremni da se angažuju", citirao je dnevnik "Bild" njene reči na sednici. To drugim rečima znači da Nemačka generalno nije u poziciji da samu sebe štiti i otuda mora Amerikancima bar da signalizira svoju dobru volju, tumači portal Dojče virtšaftsnahrihten.

Merkelova je već pre nekog vremena izazvala veliku ogorčenost, kada i pored izričitog stava Bundestaga nije imala cilj da spreči raspoređivanje novih nuklearnih raketa u Nemačkoj od strane SAD.

Kancelarka je ovim podlegla pritisku Vašingtona, koji je u više navrata tražio da svi partneri NATO-a povećaju svoj budžet za odbranu za dva odsto bruto domaćeg proizvoda. Nemačka je u ovoj godini promašila tu marku za oko 25 milijardi evra, navodi se u izveštaju "Bilda" .

Ova novina je u tom pogledu pouzdan izvor, komentariše ironično Dojče virtšaftsnahrihten, jer je u svojoj korporativnoj politici posvećen Transatlantskom savezu, a NATO političari im redovno isporučuju vojne informacije.

2024 © - Vesti online