Utorak 01.03.2016.
10:24
Vestionline

Toni Bler u ulozi dželata

Reuters
Bivši premijer Velike Britanije: Toni Bler

Knjiga britanskog novinara zasniva se isključivo na informacijama koje je dobio od visoko rangiranih generala britanske vojske, ministara Blerovog kabineta ali i vojnika koji su iz Iraka uspeli da se vrate živi.

- Toni Bler je 2002. godine rešio da je promena režima u Iraku neophodna. Svoj plan je skrivao od ministra odbrane, ministra spoljnih poslova, generalno od većine svog kabineta - piše Bouer.

Novinar ističe da je njegova odluka uzrokovala smrt 179 britanskih vojnika koji su u Irak poslati bez adekvatnog naoružanja i ostale opreme.

- Te momke poslao je praktično goloruke na naoružane talibane. Bler na rukama nosi njihovu krv. On je dželat 179 britanskih vojnika - ističe Bouer.

Admiral Majk Bojs, šef kabineta Ministarstva odbrane, upozoravao je Blera da je njegov stav "sumanut", na šta mu je bivši premijer odgovorio: "Takav je kakav je".

Najzanimljivije delove Bouerove knjige u serijama će objavljivati britanski "Dejli mejl", a baviće se i multimilionskim bogatstvom koje je Bler stekao nakon rata u Iraku.

2024 © - Vesti online