Nedelja 06.03.2016.
13:33
Vestionline

"Rusija i SAD će posle Sirije podeliti Istočnu Evropu"

Reuters
Nemci strahuju od Putina

"Asad ima lokalne ciljeve, Putin globalne"

- Ako se primirje u Siriji održi, biće to početak podele Bliskog istoka između Rusije i SAD, posle čega će na red da dođe Evropa. Prekid vatre u Siriji ne treba shvatiti u smislu da su sukobi prekinuti. Na nekim mestima sukobi se nastavljaju: severno od Alepa, zapadno od Latakije i na jugu. Sporazum između Rusije i SAD pre svega znači "prekid velikog napredovanja Asadovih snaga uz podršku ruskih bombardera", tvrdi nemački analitičar Mihael Tuman, a prenose mediji.

- Za opoziciju i mnoge Sirijce to nije veliki napredak. Ali, ostaje pitanje zašto se Vladimir Putin zaustavio na pola puta. Asad ima lokalne ciljeve, a Putin globalne - ističe Tuman.

- Svetske sile pokušavaju da zaštite svoje interese, koristeći "marionete": Kremlj koristi Asada, a Vašington takozvanu "umerenu opoziciju". Međutim, ova borba se komplikuje, jer se u nju umešala treća strana - Islamska država. Zato supersile treba da se dogovore među sobom i da odluče šta da rade sa Sirijom - smatra Mihael Tuman, a prenose ruski portali.

"Po mišljenju Moskve, u svetu treba da postoje dve supersile, SAD i Rusija, pretnja nuklearnog sukoba, kontrolisani konflikti, a zatim dolazak do dogovora i opšteg mira. Ovu koncepciju svetskog poretka izneo je Vladimir Putin još prošle jeseni. Na Generalnoj skupštini UN, on je podsetio na Konferenciju u Jalti 1945. godine, na kojoj su SSSR, SAD i Velika Britanija uspostavili posleratni poredak u Evropi", navode nemački mediji.

"Za Evropljane Jalta simbolizuje podelu i potčinjavanje kontinenta superdržavama, a za Putina su to stara dobra vremena. Ako velesilama to i sada pođe za rukom, Bliski istok će biti podeljen na sfere uticaja. Isto bi moglo da se desi i u Istočnoj Evropi, a EU i Nemačka će pritom ostati kao posmatrači", tvrde nemački listovi.

2024 © - Vesti online