Nedelja 22.05.2016.
15:57
Vestionline

Hoće li Toni Bler biti brutalno kažnjen za rat u Iraku?

Reuters
Izveštaj bi po njega mogao da bude stravičan: Toni Bler

Prema tvrdnjama koje kruže britanskim medijima, Bler je ponudio vojnu pomoć bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušugodinu dana pre invazije na Irak.

Dokument o istrazi koju je pokrenuo bivši ministar pravde Gordon Braun u junu 2009. godine će, dve nedelje nakon referenduma o odlučivanju da li će Britanija ostati u EU, biti objavljen i u sebi će imati više od 2,6 miliona reči koji će naneti veliku štetu reputaciji brojnim britanskim zvaničnicima.

Bler će na detalje iz optužnice moći da odgovori pre nego što ona bude objavljena u javnosti.

Ipak, najveća "žrtva" ovog dokumenta biće, prema pisanju Indipendenta, bivši britanski šef diplomatije Džek Strou.

- Biće apsolutno brutalno za njega. Priprema rata je ključna stvar. Uništiće to reputacije mnogih ljudi, Ričarda Dirlova i Tonija Blera. Ali ima i drugi deo, koji će pokazati kakvu smo tek pometnju izazvali posle rata - rekao je izvor Indipendenta.

- Slali smo neiskusne ljude, koji nisu mogli da uspeju na pozicijama na koje su bili postavljeni. Nismo znali šta radimo tamo, posle invazije. 

Inače, Bler je prošle godine u intervjuu za CNN ponudio svoje izvinjenje, kad je reč o ovoj temi:

- Mogu reći da se izvinjavam zbog toga što su podaci koje sam dobio bili pogrešni. Izvinjavam se i za neke greške u planiranju, i sigurno se izvinjavam za našu grešku u razumevanju toga što se može desiti kad sklonimo režim.

Dokument o ratu u Iraku baziran je na svedočenju više od 150 svedoka.

Okupacija Iraka trajala je od 2003. do 2011. godine, a kašnjenje u objavi ovog dokumenta kritikovale su brojne porodice nastradalih u tom ratu.

2024 © - Vesti online