Petak 08.07.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti

Vučić pregrizao jezik

Tanjug
Vučić ostao bez teksta

Ovaj Britanac koji je dva puta krojio istoriju Srbije, 1999. kao agresor i 2015. kao savetnik Vlade Srbije, sada je i zvanično razotkriven kao inicijator svrgavanja predsednika Iraka Sadama Huseina, razaranja te zemlje i sa rukama u krvi od ubijenih 179 britanskih, 4.500 američkih vojnika i 100.000 Iračana.

Bler je bio ključni čovek za nagovaranje Zapada da krene u bombardovanje i SR Jugoslavije i Iraka, podseća analitičar Cvijetin Milivojević i kaže da se on time i javno hvalio, pa su Vlada Srbije i Vučić znali koga uzimaju za savetnika.

- To govori koliko nemaju samopoštovanja ni ličnog, što je njihov problem, ali ni prema funkciji koju obavljaju, pa tako ni prema državi Srbiji - ističe Milivojević u izjavi za "Vesti".

Zaštita moćnika

Milovan Drecun sumnja da će Toni Bler odgovarati za zlodela, bez obzira na objavljeni izveštaj "Istraga o Iraku" koji potvrđuje njegovu odgovornost. To, kaže, zavisi od političke zaštite onih s kojima je krenuo u rat.
- Bio bi presedan da neko poput Blera sedne na optuženičku klupu i odgovara za zločine, s obzirom da je bio marioneta geopolitičkog uređivanja Bliskog istoka onih struktura koje su izazivale ratove da bi preuređivale teritorije i otimale nacionalne resurse - kazao je Drecun.

Ukazuje da je Blerovo savetovanje Vlade na nivou interne komunikacije bilo prodaja magle, pošto Vlada već plaća na stotine stručnjaka koji se bave time.

- Govorilo se da je neko platio, da su to investitori iz Emirata bitni Srbiji, ali ako ne košta Vladu, košta državu, jer je savetnik glavni lobista bombardovanja, pa je bilo i nedostojno i suludo angažovati ga - kaže Milivojević.

Kao jednog od najodgovornijih za izuzetno brutalne, zločinačke akcije u Iraku, ali i prema SR Jugoslaviji 1999, Blera vidi i vojni analitičar i poslanik naprednjaka Milovan Drecun.

Radi ko šta hoće

- Pre nekoliko dana se srpski premijer zaklinjao u nemačku kancelarku Angelu Merkel iako je i njena zemlja učesnik u bombardovanju SRJ i zagovornik otimanja 15 odsto teritorije iz sastava Srbije. On ne sme da se zaklinje ni u Vladimira Putina iako priličan broj građana Srbije pokazuje simpatije za Rusiju, ali kada nema kriterijuma javnog mnjenja, radi ko šta hoće - ocenio je Cvijetin Milivojević.

- Bler je bio i najglasniji ratnohuškač agresije na obe države, odgovoran za njihovo razaranje i pogibije ljudi, ali i za smrt britanskih vojnika. Svesno je radio na obmani međunarodne zajednice i pripremi bombardovanja SRJ - kaže Drecun za "Vesti".

On ukazuje da se ne sme zaboraviti da su od iračkog rata profitirale upravo britanske firme, jer se u tamošnjoj štampi pojavljivao podatak da su u prvih godinu dana obnove Iraka prihodovale 600 miliona dolara.

2024 © - Vesti online