Nedelja 16.10.2016.
06:00
Vestionline

Crna Gora odlučuje: Da li je Milo jači od Srba i Rusa?

Tanjug
Da li će Milo ostati na vlasti, ili će konačno građani Crne Gore videti kako je to kad on ne vlada?

Najviše birača je u Podgorici - 132.692, zatim u Nikšiću 58.605, a najmanje u Šavniku 1.747.

Ovo su deseti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti posle obnove nezavisnosti. Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista. 

Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a građani će moći da iskoriste svoje pravo glasanja večeras do 20 sati.

Po mnogima, ovi izbori mogu biti prekretnica za Crnu Goru, a sve češće se čuje mišljenje da je ovog puta vladavina Mila Đukanovića ozbiljno uzdrmana. Sam ishod izbora moramo sačekati, ali evidentno je da su lideri vlasti i opozicije na završnim konvencijama razmenili oštre poruke.

Lider DPS-a Milo Đukanović poručio je da će posle izbora biti stavljena tačka na "anticrnogorsko delovanje" svih u toj državi, te da da Crna Gora u nedelju odlučuje da li će biti članica EU i NATO, ili ruska kolonija, 

- Svima je jasno da se 16. oktobra odlučuje o sudbini države, a ne samo bira vlast. Odlučuje se hoće li Crna Gora biti članica EU ili ruska kolonija. Na ovim izborima se pokazuje ko je za odbranu, a ko za izdaju Crne Gore. Dakle, Crna Gora ili oni, evropske integracije ili oni - kazao je Đukanović.

S druge strane, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je pozvao aktuelnog premijera da u ponedeljak, 16. oktobra, mirno preda vlast. On je na završnoj konvenciji Demokratskog fronta u Podgorici poručio da će smena vlasti biti mirna, a jedini haos desiće se, kako je rekao, 16. oktobra u kabinetu premijera i predsednika DPS Mila Đukanovića.

Mandić je pozvao građane da izađu na izbore i da budu "na braniku".

- Moramo da ispratimo svaki glas. Kada, šta i kako ćemo raditi - dobićte instrukcije. Nema potrebe da pravimo nerede, jer pobeđujemo. Milo, mirno predaj vlast 16. ispoštuj narod - poručio je Mandić.

A kako prenose mediji, aktuelna nervoza crnogorskog režima mnogo bolje se ogleda u okolnosti da je u toku policijska akcija pretresanja kuća i domova simpatizera Demokratskog fronta. Na drugoj strani, opozicija već mesecima upozorava da DPS priprema dobro organizovanu izbornu krađu.

2024 © - Vesti online