Subota 12.11.2016.
12:19
Vestionline, Tanjug

Rusi poručuju: Imamo dovoljno strpljenja za Trampa

pixabay.com
Potrebno je vreme da se izgradi poverenje između SAD i Rusije

U intervjuu za AP, Peskov je rekao da je jedan od načina na koji bi Tramp, kad postane predsednik SAD, mogao da doprinese u izgradnji poverenja sa Rusijom, da ubedi NATO da uspori svoju ekspanziju ili da povuče svoje snage kod ruskih granica.

- To bi dovelo do neke vrste popuštanja u Evropi - kazao je Peskov.

On je dodao da nažalost Rusija sada vidi "kako mišići NATO-a" postaju sve veći i da se sve više približavaju granicama Rusije i nazvao NATO "instrumentom konfrontacije".

- Kada se njegove snage povećavaju i približavaju Rusiji, ne osećamo se sigurno i moramo da preduzmemo kontra-mere - dodao je on.

Peskov je kazao i da je ne postoji mogućnost da se dođe do rešenja koje će zaustaviti rat u Siriji, ako "takozvana umerena opozicija" ne bude odvojena od terorističkih organizacija, poput Islamske države i Nusra Fronta.

- Još smo ubeđeni da će bez prave interakcije i prave saradnje između Moskve i Vašintona biti veoma teško da učinimo dodatne korake u političkom rešenju u Siriji. Nažalost, tamo sada nema saradnje - rekao je on.

Portparol Kremlja je ocenio i da su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri u stalnom kontaktu, ali da se nažalost čini da ne žele baš svi u Vašingtonu političko rešenje u Siriji ne precizirajući na koga misli.

Peskov je odbacio nazivanje delovanja Rusije u Krimu "aneksijom" insistirajući da je to region Rusije i naglasio da "niko u Rusiji nikad neće biti spreman da počne bilo kakvu raspravu o Krimu".

- Razumemo da će biti potrebno vreme da naši partneri u Evropi i SAD razumeju to. Mi smo dovoljno strpljivi da čekamo da se to razumevanje desi - naveo je on.

2024 © - Vesti online