Utorak 22.06.2010.
13:33
Vestionline

Poslušajte kako Sunce "peva"

Sunce nije samo žuto

Koristeći satelitske snimke ovih prstenova, koji mogu biti dugi i preko 100.000 kilometara, naučnici su uspeli da "čuju" Sunčev zvuk tako što su vidljive vibracije pretvorili u šumove, a frekvenciju vibracija povisili kako bi je i ljudsko uho moglo čuti.

"Bilo je neobično prekrasno i uzbudljivo čuti ove zvukove po prvi put i to od tako velikog i tako moćnog izvora", rekao je profesor Roberts fon Fej-Zibenburgen, predvodnik solarne istraživačke grupe na Univerzitetu Šefeld.

"S obzirom da zvuk u sebi sadrži nekakvu harmoniju, možemo reći da se radi o muzici. Ovo je potpuno novi način upoznavanja Sunca i daje nam novi uvid o fizici koja se događa u spoljašnjim slojevima gde temperature dostižu milione stepeni, dodao je profesor.

Pretpostavlja se da su koronalni prstenovi uključeni u stvaranje Sunčevih baklji koje izbacuju čestice duboko u svemir stvarajući tako pojavu poznatu kao "svemirsko vreme". Kad se Sunčeva aktivnost pojača, a time i proizvodnja baklji, nastaje svemirska oluja koja na Zemlji može da izazove katastrofalne posledice, poput otkazivanja električnih uređaja, pregorevanja električnih napajanja, kao i oštećenja satelita.

NASA je nedavno upozorila da se Sunčeva aktivnost lagano pojačava i da iz "niskog nivoa" prelazi u nepredvidivo razdoblje koje bi do 2013. godine moglo da donese neočekivane posledice.

Ovo otkriće u Šefildu je dovelo do novog projekta, nazvanom "Sanšajn", koji će biti posvećen istraživanju novih načina iskorišćavanja Sunčeve energije. 

2024 © - Vesti online