Nedelja 15.01.2017.
15:21
Vestionline, capital.ba

Tramp "srušio" dolar

Reuters
Trampova konferenicja je razočarala investitore i prouzrokovala pad dolara

Na kraju nedelje kurs evra prema dolaru iznosio je 1,0640 dolara, što predstavlja rast od 1,05 odsto u odnosu na prethodni petak.

Dolar je oslabio i u odnosu na druge vodeće svetske valute. U odnosu na japansku valutu, cena dolara je pala 2,10 odsto, na 114,50 jena. 

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,7 odsto.  

Od američkih predsedničkih izbora, 8. novembra, vrednost dolara kretala se na najvišim nivoima u 14 godina jer se očekivalo da će Trampova administracija ubrzati rast privrede, ali i inflacije u SAD-u, zbog čega bi američka centralna banka mogla da ubrza tempo povećanja kamata u narednom periodu. 

Međutim, prva konferencija za medije Donalda Trampa, u četvrtak, je razočarala investitore, jer se na konferenciji nije mogao čuti ni jedan odgovor na stvarno važna pitanja, pa je dolar poslednjih dana izgubio na zamahu. 

- Poslednjih dana investitori nisu skloni rizičnijim investicijama. Jednostavno nedostaju informacije o Trampovim planovima u vezi fiskalnih podsticaja, poreske reforme i labavljenju regulative”, kaže Karl Šamoa, direktor valutnog odeljenja u “Cambridge Global Payments”.

2024 © - Vesti online