Sreda 05.04.2017.
08:40
www.dw.com, Vestionline

Dojče vele: Vučić ugrožava hrvatski primat na Balkanu?

Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Rugali bismo se Srbima, ali...

Srpski predsednički izbori nisu pobudili veliki interes u Hrvatskoj koja se i sama sprema za lokalne izbore. Stav građana se kreće od "što dalje od Srbije" pa do "imamo mi i svojih problema".

Tek je proglašenje izborne pobede Aleksandra Vučića isprovociralo reakcije hrvatskog dela društvenih mreža koje mogu da se smeste u dve fioke: na prvoj bi pisalo "na istoku ništa novo", a na drugoj "rugali bismo se Srbima da i kod nas nije jednako loše".

Politički analitičar Davor Đenero kaže da odnosi Zagreba i Beograda u novim okolnostima, pogotovo u kontekstu crnogorskog pristupanja NATO, postaju odnosi NATO-a i ruskih saveznika na Balkanu i da je očito je da Rusija i Zapad na Balkanu vode vrlo ozbiljan sukob.

- Hrvatska javnost Vučića i dalje vidi pre svega kao političkog potomka Vojislava Šešelja i teško da će mu ikada, uslovno rečeno, oprostiti njegovu prošlost. Ali se mora zabrinuti zbog pozicije koju takva proruska autoritarna Srbija, zahvaljujući Vučiću, dobija unutar EU - dodaje Đenero.

"Oteo" Hrvatima Merkelovu

- Očito je da je EU odlučila da u idućih 20 godina nema proširenja prema zapadu Balkana. S Vučićem je našla modus kako ne prekinuti odnose s tim prostorom, a zadovoljiti interese koji proizlaze iz zamora od proširenja - smatra on.

- Vučiću su među prvima čestitali austrijski kancelar Kristijan Kern, ministar Sebastijan Kurc i evropski komesar Johanes Han. Vrhunac njegove kampanje je bio višesatni razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel. To znači da Srbija u ovim trenucima preuzima svojevrsnu poziciju političkog izabranika Nemačke i Austrije. U takvim okolnostima Zagreb mora da brani svoje interese i da komunicira s tim Vučićem, kakav god on bio - zaključuje Đenero.

2024 © - Vesti online