Utorak 11.04.2017.
17:15
Vestionline

Putin: Idlib je režirana operacija, SAD hoće da ponove Irak

Reuters
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Ruski predsednik je indirektno optužio SAD da stoje iza navodnog napada hemijskim naoružanjem i da postoji plan da se "podmetnu hemikalije u južnim predgrađima Damaska i da se optuži režim Bašara al Asada za napad zabranjenim oružjem".

Putin je rekao da ga ova situacija podseća na 2003. godinu i priče američkih zvaničnika u UN o navodnom hemijskom naoružanju pronađenom u Iraku.

- Nakon toga izvedena je vojna operacija u Iraku, koja se završila razaranjem čitave zemlje, rastom terorističke pretnje i pojavom Islamske države na svetskoj sceni - rekao je Putin.

Putin je zatražio od Ujedinjenih nacija da sprovedu nezavisnu istragu napada u Idlibu i rekao da su sirijske vlasti spremne da puste međunarodne eksperte u svoje vojne baze u sklopu istrage.

Putin je u Kremlju ove poruke poslao nekoliko sati pre dolaska američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, koji je tokom jutra "izdao ultimatum Rusiji" u kome kaže da Moskva mora da izabere stranu - ili da se prikloni SAD i njenim saveznicima po pitanju Sirije ili da "prihvati zagrljaj Irana, Hezbolaha i Asada".

Istovremeno je iz Kremlja poručeno da su odnosi dve svetske supersile na najnižem nivou od završetka Hladnog rata.

2024 © - Vesti online