Utorak 18.04.2017.
20:11
Vestionline

NATO odgovorio na Raminu izjavu o ujedinjenju Kosova i Albanije

Tanjug
Edi Rama ponovo uzburkao duhove u regionu

To je u Briselu izjavio jedan zvaničnik u sedištu NATO-a na molbu da se osvrne na izjavu albanskog premijera Edija Rame da bi Albanija mogla da se ujedini s Kosovom i da može doći do ratnih sukoba na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u Evropsku uniju.

- NATO i drugi u međunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rešavanje problema u regionu se mora naći unutar samog Zapadnog Balkana - stavio je do znanja funkcioner u sedištu Atlantskog saveza.

Zamoljen da se osvrne na ocenu zvaničnika u Beogradu i drugde u regionu da Ramina izjava američkom listu Politiko sobom nosi pretnju stvaranja tzv. "Velike Albanije" i nasilnog menjanja granica u regionu, funkcioner Atlantskog saveza je podvukao da "NATO i EU imaju strategijske interese za stabilan i napredan Zapadni Balkan".

Rama je u intervjuu evropskom izdanju američkog lista Politiko rekao da "ne vidi rat kao prvi scenario u regionu", ali je mišljenja da "stvari mogu da postanu istinski loše ako evropska perspektiva izbledi".

Politiko je u komentaru Raminog intervjua upozorio da "mnogi strahuju da bi ujedinjenje Kosova i Albanije izazvalo novu buru na Balkanu, gde je buknuo rat 1990-e…a Bosna i Makedonija bi posebno bile ranjive ako bi ponovo došlo do grabeža oko granica".

2024 © - Vesti online