Nedelja 30.04.2017.
08:56
Vestionline, Sputniknews.com

Zašto su Turci blokirali "Vikipediju" i zabranili televizijsku emisiju

pixabay.com
Za Turke Vikipedija narušava slobodu izražavanja 

Ako materijali budu uklonjeni, blokada će biti skinuta, izjavile su turske vlasti.

Savet za informacione tehnologije i komunikacije Turske ranije je saopštio da se "u skladu sa zakonom 5651, kao rezultat tehničke i pravne procene od 29. aprila primenjuju administrativne mere prema sajtu "Vikipedija“. U Turskoj, broj 5651 je zakon "O regulisanju internet emitovanja i borbi protiv zločina počinjenih u toj oblasti“.

Ranije je zakon više puta kritikovala opozicija, jer on, po njenom mišljenju, ne samo da narušava slobodu izražavanja, već i ozbiljno ograničava pravo građana na pristup informacijama.

Agencija je pozivajući se na Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Turske saopštila da je "rukovodstvo ’Vikipedije‘ obavešteno o potrebi da se sklone lažne i neosnovane informacije o određenim vezama Ankare sa terorističkim organizacijama“, ali uprkos ponovljenim upozorenjima, sajt je odbio da ukloni sadržaj.

U vezi sa tim je odlučeno je da se blokira pristup internet enciklopediji, saopštilo je Ministarstvo. Ministarstvo je naglasilo da će u slučaju ispunjenja zahteva pristup portalu biti obnovljen.

Turska zabranila emisije za pronalaženje ljubavnog partnera

 Turska je zabranila široko popularne televizijske emisije za pronalaženje ljubavnog partnera u okviru vanrednog stanja koje je nastalo usled prošlogodišnjeg neuspelog vojnog puča, prenosi AFP.

Ovaj dekret objavljen je u subotu u turskom službenom glasniku.

"Programi u kojima se ljudi sastaju kako bi pronašli partnera... ne smeju biti dozvoljeni na radiju i televiziji", navodi se u dekretu.

Vlada je već nagovestila da je želela da postavi tu zabranu, navodi agencija.

2024 © - Vesti online