Subota 06.05.2017.
10:50
Vestionline, blic.rs

Ako zarate Rusija, Kina i SAD, pobednik će biti...

pixabay.com
Raptor F-22 i dalje neprevaziđen u kategoriji stelt borbenih aviona

1. Stelt borbeni avioni

SAD trenutno vodi na ovom polju sa jedinom petom generacijom aviona na terenu. Postoji samo 187 aviona F-22c, i F-35 koji treba da mu se pridruži, ali se bori sa raznim problemima tokom faze testiranja, piše "Biznis insajder".

U međuvremenu Kina razvija četiri stelt aviona. Avion J-31 je debitovao u vazdušnom spektaklu 2014. godine i trenutno je najnaprednija pretnja, a J-20 je možda sada ušao u serijsku proizvodnju i verovatno je parnjak F-35, ako ne i F-22. Dva najnovija modela, J-23 i J-25, sada se najviše spominju u kineskoj štampi, ali su informacije o njima još na nivou spekulacija.

Rusija razvija samo jedan stelt avion, ali ima mogućnost da stane na crtu F-22. To je T-50, takođe poznat i kao PAK-FA. Manje je stelt (nečujan, sakriven) od "raptora" (F-22), ali je znatno pokretniji.

Mogući pobednik: Dok su drugi avioni i dalje u fazi razvoja, F-22 ostaje jasan pobednik, piše sajt Business Insider.

Reuters
Rusi su ponosni na svoje tenkove, naročito najnoviju Armatu

2. Tenkovi

Američka vojska je uvela prvi "M-1 Abrams" 1980. godine. Od tada je prošao veliki broj unapređenja, od naoružanja do oklopa.

Rusija je razvila prototip T-14, ali se sada ipak oslanja na T-90A. Jedan je čak preživeo direktan pogodak TOW projektila u Siriji. Prvobitno je pušten na teren 2004. godine, a poseduje top, daljinsko upravljanje mitraljezima... Posada takođe može da ispali antitenkovske rakete iz glavne puške na tenku.

Poput Rusije, Kina ima nekoliko vrsta tenkova, kao i neke koji su još u razvojnoj fazi. Takav je tip "99" koji je unapređen sa reaktivnim oklopom i smatra se da bi mogao da preživi u borbi sa američkim i ruskim tenkovima.

Mogući pobednik: Ako se gleda oprema u borbi "jedan na jedan", rezultat je izjednačen. Ali, treba spomenuti da Amerika ima bolju istoriju što se tiče obuke tenkovskih posada i ima više tenkova koji spadaju u vrhunsku kategoriju, plus imaju novije borbeno iskustvo sa njima, za razliku od rivala.

Reuters
SAD imaju najveću mornaricu na svetu, ali nije sigurno da bi dobile rat protiv Rusije i Kine

3. Ratni brodovi

Sa najvećom mornaricom na svetu SAD ima bezbroj različitih ratnih brodova. Kruna mornarice su dugački nosači aviona. Međutim, tehnološke prednosti i veličina kod američke mornarice možda nisu dovoljne da prevaziđu kineske rakete ili ruske podmornice.

Rusija se na ovom polju i dalje bori, ali lansiranje krstarećih raketa "kalibr" (koje nose svi brodovi u ruskoj floti) na neke ciljeve u Siriji pokazalo je da je Rusija pronašla način da pokaže da njihovi manji brodovi mogu da preuzmu neke veće ratne zalogaje. Verzija ove rakete protiv brodova može da bude u stanju da prevaziđe odbranu američkih borodova, ako dođe do istovremenog ispaljivanja više njih.

Kina se veoma zalaže za pomorsku revoluciju kako u svojoj Obalskoj straži tako i na polju ratne mornarice. Obalska straža se koristi za uspostavljanje suvereniteta u spornim vodama i ima najveće i teško naoružane brodove na svetu. Mornarica ima na stotine ratnih brodova sa naprednim raketama.

Mogući pobednik: Iako je američka mornarica neprikosnoveni šampion širom sveta, ona bi mogla da pretrpi veoma ozbiljne gubitke ukoliko bi se borila sa Kinom ili Rusijom "kod kuće".

Tanjug/AP
Ruske podmornice postaju neuhvatljive za Amerikance

4. Podmornice

Američka mornarica ima 14 podmornica sa balističkim raketama i nuklearnim bojevim glavama koje mogu da zbrišu neki neprijateljski grad, zatim četiri podmornice sa krstarećim raketama i 54 nuklearne podmornice. Tehnološki su napredne, teško naoružane i neprimetne.

Rusija ima 60 podmornica, koje su veoma sposobne i idu rame uz rame sa američkim "nevidljivim" (stelt) podmornicama. Rusija ima i dizel podmornice koje su najtiše na svetu.

Kina ima pet nukelarnih podmornica, 53 dizel podmornica za napade i četiri podmornice sa balističkim raketama sa nukelarnim bojevim glavama, međutim, one više ne rade. Kineske podmornice veoma se lako mogu pratiti.

Mogući pobednik: Američke podmornice odnose pobedu i tokom napada na zemlju i tokom napada na drugu podmornicu, ali taj jaz između njihovih i ovih drugih se smanjuje zbog kineskih i ruskih inovacija koje okean pretvaraju u mnogo opasnije mesto za američke podmornice nego što je to bilo ranije, zaključuje "Biznis insajder".

2024 © - Vesti online