Nedelja 28.05.2017.
13:28
Vestionline, Tanjug

Besni krvavi rat na Filipinima: 2.000 civila u središtu borbi, mole za pomoć

- Slali su nam poruke, zvali dežurne službe tražeći od nas da pošaljemo ekipe za spasavanje, ali ne možemo samo da dođemo u oblasti koje su nam nedostižne - rekao je portparol provincijskog komiteta za odgovore na vanredne situacije Zia Alonto Adiong.

Većina stanovnika od 200.000 koliko ih je bilo, pobegla je zbog sukoba u toj oblasti, međutim 2.000 stanovnika je ostalo zarobljeno u oblastima koje su pod kontrolom ekstremista, naveo je Alonto Adiong.

- Oni žele da odu. Plaše se za svoju bezbednost. Nekima nestaju zalihe hrane. Plaše se da će biti upucani, pogođeni u vazdušnim napadima - rekao je on.

Kako je Rojters prethodno preneo, predsednik Filipina Rodrigo Duterte je u utorak u regionu Mindanao proglasio ratno stanje, nakon sukoba sa ekstremistima, koji su navodno pokušali da osnuju kalifat u ime Islamske države.

On je ranije danas rekao da će ignorisati Vrhovni sud i Kongres prilikom primene ratnog stanja na jugu Tajlanda, uprkos tome što prema Ustavu, te dve institucije imaju nadzor nad tom odlukom.

- Dok policija i oružane snage ne kažu da su FIlipini bezbedni, ratno stanje će trajati. Neću slušati druge. Vrhovni sud, Kongres, oni nisu ovde - rekao je Duterte, prenosi AFP.

Prema Ustavu iz 1987. godine, Kongres mora da odobri deklaraciju ratnog stanja i ograničava ga na 60 dana, a takođe moze da donese odluku o njegovoj legalnosti.

- Vrhovni sud će reći da će proveriti legalnost predsednikove odluke. Zašto, ja ne znam. Nisu vojnici, ne znaju šta se dešava na terenu - navodi se u saopštenju.
Dan nakon što je proglasio ratno stanje, Duterte je devet godina vojne vladavine pod Markosom opisao kao "veoma dobre", rekavši da će on biti sličan. Predsednik je odobrio pretrage i hapšenja bez naloga, navodi AFP.

- Tokom ratnog stanja, vaši komandiri i vi možete da uhapsite bilo koju osobu i pretražite njihovu kuću. Više nije potreban nalog - rekao je Duterte u petak prilikom obraćanjha trupama.

Glavni sudija Vrhovnog suda, Marija Lurdes Sereno, izrazila je svoju zabrinutost povodom ratnog stanja.
    

2024 © - Vesti online