Nije sam i zaboravljen

D. N. Petrović
Hvala dobri ljudi: Miloš Jovanović sa majkom Rosom i sestrom Marinom

- Svaki evro čuvamo za izgradnju kuće koju, na žalost, ne možemo da započnemo, jer još nismo obezbedili plac za izgradnju. Kuća i imanje na kome sada živimo nisu naši. Izostala je i pomoć opštine Novi Pazar, koja nam je obećala popravku puta do sela. Čak i ako obezbedimo tih tri-četiri ara, koliko nam je potrebno za novi dom, brinemo kako ćemo lošim i često kaljavim seoskim putem stići do Troštica, ali i zimi otići do Novog Pazara - priča Marina.

Nada se boljitku

- Potajno sam se nadao da će me se Vojska kad-tad setiti i pomoći mi. Ipak, da nije bilo medija i apela dobrih ljudi, verovatno bi, kao još mnogi drugi borci sa Košara, ostao zaboravljen. Nadam se da će mi lečenje u Beogradu, na koje do sada "nisam imao pravo", mnogo pomoći - ističe Miloš Jovanović.

Tom prilikom saznajemo i da ih je nedavno posetila "delegacija" Druge brigade Kopnene vojske iz Kraljeva (u ekipi bio i vojni lekar), koja se uverila u Miloševo loše zdravstveno stanje, kao i uslove u kojima živi.

Izveštaj je prosleđen višim instancama Vojske Srbije, a nedugo potom, dobio je obaveštenje da će uskoro biti pozvan na preglede i lečenje na VMA, ali i drugim zdravstvenim ustanovama Vojske Srbije.

- Konačno, jedna dobra vest. Od povratka sa Kosova, gde je u ratu 1999. preživeo pakao, Miloš je "drugi čovek", a njegovo zdravstveno stanje je godinama - loše. Zbog stresa i strahova koje je doživeo na Košarama i metaboličkih, hormonalnih i psihičkih poremećaja koji su kasnije usledili, moj brat se, sa 80, ugojio na čak 160 kilograma, jedva diše (koristi specijalnu pumpicu), loše spava i često ima ozbiljne psihičke krize - priča Miloševa sestra Marina (35).

Naglašava da Miloš nema pravu dijagnozu, jer nikada nije imao adekvatno lečenje, niti savete i pomoć lekara eminentnih zdravstvenih ustanova.

- Dobro je što će Miloš konačno otići na VMA. Šteta je što mu Vojska nije omogućila pravo lečenje još pre 15 godina, kada mu je bilo najpotrebnije, a zaslužio je i više od toga. Njegovo zdravstveno stanje pogoršavalo se i zbog toga što smo živeli i još uvek živimo u bedi i sirotinji, u trošnoj kući bez vode i kupatila, i što smo svih ovih godina gotovo u svemu oskudevali. Upravo ovih dana njegovo psihičko stanje se znatno pogoršalo - priča Miloševa majka Rosa (50), koja se nekoliko godina bori sa karcinomom dojke i uskoro i sama mora u kragujevačku bolnicu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

 

 

 

2024 © - Vesti online