Utorak 06.06.2017.
06:30
Vestionline, B92.net

Šta uraditi u slučaju da iznenada umre pilot aviona?

pixabay.com
Pilot i kopilot u avionu imaju zamenu

- Ako su kojim slučajem oba pilota mrtva, ne paničite. Avionima upravljaju autopiloti, tako da bi bilo mnogo bolje da polako sledite uputstva, umesto da panično reagujete - navodi pilot Bruno Džilisen. 

Džilisen objašnjava da bi najbolje bilo da putnici prvo pokušaju da ustanove kako funkcioniše radio-predajnik, što ne bi trebalo da bude suviše teško. Na poleđini mikrofona obično se nalazi dugme koje omogućava razgovor. 

Ipak, pilot savetuje putnicima da budu izuzetno obazrivi, s obzirom na to da se u blizini ovog dugmeta takođe nalazi crveno dugme koje služi za deaktivaciju autopilota i koje se obično stiska palcem. 

Negde sa strane bi trebalo da se nalazi i radio-prijemnik, a ukoliko putnici ne mogu da ga pronađu, trebalo bi tu informaciju da potraže od stjuardesa, u slučaju da i one nisu mrtve. 

Jednom kada pronađu radio, putnici bi trebalo da pritisnu dugme i skrenu pažnju na sebe, a zatim polako objasne u kakvoj se situaciji nalaze. 

- Jednom kada uspostavite kontakt sa stručnim licima, oni će pokušati što jasnije i detaljnije da vam objasne kako da sletite na najbliži aerodrom - kaže Džilisen. 

- To je mačiji kašalj, osim ako prethodno niste isključili autopilota. Avion će sleteti sam, kočnice će se takođe automatski aktivirati, tako da će sistem obaviti sve neophodne korake umesto vas - dodaje pilot. 

Ipak, ako ne uspete da uspostavite kontakt sa stručnim osobljem, moraćete sami da otkrijete kako da spustite avion pomoću autopilota.

2024 © - Vesti online