Subota 24.06.2017.
22:12
Vestionline, Tanjug

Putin posetio Krim, Kijev osudio posetu

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Putin: Artek ponovo centar

Ruski predsednik posetio je Međunarodni dečiji centar "Artek" na obalama Crnog mora koji datira iz vremena Sovjetskog Saveza, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi AFP.

- Nije bilo tako davno kada je Artek prolazio kroz prilično teška vremena. Ali sada se ponovo rađa kao međunarodni letnji kamp - rekao je Putin u obraćanju mladima.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da Kijev "smatra ovu posetu... ozbiljnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Tass.

Kako AFP podseća, Putin je bio u poseti Krimu i pre pripajanja tog poluostrva Rusiji, koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom.    

Sukobi  između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine traju od 2014, a u njima je do sada poginulo više od 10.000 ljudi, podseća agencija.

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Putin sa decom u centru

Osnovan 1925. na osnovu ideje oca ruskog komunizma Vladimira Lenjina, Artek je iz bolnice za decu sa tuberkulozom pretvoren kamp za dečije "pionire", komunističku organizaciju za mlade između 10 i 14 godina.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, Artek je kao i čitav Krim bio deo nezavisne Ukrajine i tada su nastupila teška vremena za tu ustanovu, međutim, kako agencija navodi, kada je Rusija povratila Krim, kamp je renoviran.    

2024 © - Vesti online