Utorak 04.07.2017.
08:48
Vestionline, Blic rs

"Blic": Politička sramota Sulejmana Ugljanina

A. Čukić
Sulejman Ugljanin

List podseća da su tom deklaracijom sandžački lideri želeli da otcepe delove teritorije Srbije i Crne Gore.

Naime, pomenuto Vijeće (BNV) raspisalo je dva konkursa - za učešće na međunarodnom skupu "Društveno-politički, pravni i historijski značaj Sjeničke konferencije" te za muzičku numeru inspirisanu Sjeničkom deklaracijom.

U pozivu se navodi da je "Sjenička konferencija istorijski događaj koji ima izuzetnu važnost u borbi sandžačkih Bošnjaka za opstanak i ostvarenje svojih prava". Pomenuta konferencija, kojoj je prisustvovalo 12 srezova i gradova iz sastava Srbije i Crne Gore, održana je 8. i 25. avgusta 1917. godine, a glavna tema na njoj bio je status i uređenje Sandžaka. 

Nakon dvodnevnog zasedanja, na konferenciji je jednoglasno doneta rezolucija kojom se traži da se Sandžak, kako onaj koji je ušao u sastav Crne Gore tako i onaj u sastavu Srbije, pripoji Bosni i Hercegovini, pošto joj "historijom i jezikom pripada". Alternativna je bila autonomija Sandžaka. 

Prema rečima istoričara Čedomira Antića, obeležavanje kontroverzne konferencije i deklaracije je pokušaju političara da stvore državnu istoriju novopazarskog Sandžaka, premda Novi Pazar nema veću posebnost nego što imaju Podrinje, Timočka Krajina ili Šumadija. 

Na vest o održavanju konferencije reagovao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Na pitanje “Blica” kako komentariše obeležavanje kontroverzne konferencije, Ljajić je rekao:

- Mislim da su Sandžaku potrebni ekonomski i socijalni razvoj, zapošljavanje ljudi, a ne da se vraćamo u prošlost. U budućnost treba svi da gledamo. 

"Blic" piše i da je pokušao da stupi u kontakt sa čelnicima BNV, kako bi saznali koja ideja stoji iza održavanja planirane konferencije o deklaraciji. Ipak, Sulejman Ugljanin, lider koalicije "Lista za Sandžak" i narodni poslanik, i Esad Džudžo, sociolog i istaknuti član BNV, juče nisu bili dostupni za komentar. Ugljaninov telefon bio je isključen, a Džudžo nije odgovarao na pozive.

2024 © - Vesti online