Subota 15.07.2017.
20:10
Vestionline, Tanjug

Vučić sa drugim čovekom SAD: Šta to znači za malu Srbiju?

Reuters
Da li će imati neke posebne zahteve za Srbiju: Majk Pens

Anđelković je rekao da će se videti kakvi će rezultati posete biti, ali i podvukao da sama poseta već ima efekta jer šaljemo poruke državama regiona da Srbija ima "link" sa SAD.

Kako je za TV Pink rekao sada Vučić ima priliku da na vrhu razgovara sa predstavnicima američke administracije čime pariramo pričama da smo na neki način odbačeni od Vašingtona.

On je rekao da će se nesumnjivo postaviti pitanje geopolitičke budućnosti Balkana i orijentacije Srbije.

Prema njegovom mišljenju SAD je svesna da joj se ne isplati da otvori novi front na Balkanu i gura Srbiju ka Rusiji, ali i da ima dovoljno poverenja u Vučića da može da prihvati naš stav o izbalansiranosti - da Srbija održava maksimalno dobre odnose sa Rusijom, jer nam je to interes, a da ne želimo ni da se odreknemo zapada jer bi takođe to za nas bilo štetno.

- Mislim da Vučić ima kapacitet da uveri Belu kuću da je kredibilan partner da će ono što priča u praksi i realizovati. A za Srbiju je to najbolja mogućnost jer Rusija nam je bitna kao podrška za odbranu KiM i RS, a opet SAD je faktor koji dominira u regionu i od nje zavisi u velikoj meri i razvoj odnosa sa EU i naša ekonomska budućnost.

Srpska politika izbalansiranosti je nešto što je za nas jedini put, ocenio je i dodao da će SAD imati mogucnost da to shvate i saslušaju Vucića iz dva razloga. Prvo, naveo je, američki potpredsednik Pens je prema nama relativno prijateljski nastrojen i pripadao je srpskom kokusu, a drugo Amerika je svesna da je na Balkanu Srbija ključna zemlja i da bi njenom destabilizacijom ili guranjem od sebe dobila novu krizu.

Kako je rekao, postoje krize u Ukrajini i Siriji i ne treba joj nova.

- Amerika i Rusija odmeravaju snage ali ne žele da troše resurse tamo gde je to izlišno. To je za nas dobra vest i mislim da će Vučić iz ove posete doći sa dovoljno rezultata da u narednom periodu možemo mirno da izbegavamo sukobe velikih sila - rekao je Anđelković.

2024 © - Vesti online