Petak 04.08.2017.
19:22
Vestionline, Tanjug

Brnabićeva o taksama: Ako ne reaguje Hrvatska, onda će Evropska komisija

Tanjug
Reagovaće Evropska komisija

Ana Brnabić je rekla da je dobra stvar što je hrvatski ministar poljoprivrede pozvao srpskog kolegu Branislava Nedimovića.

- Dobili smo uveravanje da nije bila namera izmenom pravilnika da se zaustavi uvoz iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju - naglasila je premijerka, dodajući da "iako to nije bila namera, to se desilo".

Ukazala je da se u ponedeljak u Sarajevu održava sastanak zemalja regiona pogođenih hrvatskom merom, na kojem će srpsku delegaciju predvoditi ministar Rasim Ljajić.

Dogovor je, navela je Branabićeva, da se u ponedeljak uputi nadležnom hrvatskom ministarstvu preporuka da izmeni pravilnik, kako se ne bi kršio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Premijerka je odbacila tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je Hrvatska samo prilagodila svoje takse onima iz drugih zemalja EU, ukazujući da je uvela taksu u visini od 270 evra po biljnoj vrsti, a prosek EU je između 22 i 23 evra.

- To je apsolutno netačna tvrdnja. Tražila sam od ministra poljoprivrede i trgovine pregled dažbina iz svih zemalja EU, tako da smo odlično upoznati s tim - poručila je Brnabićeva.

Navela je da problem sa Hrvatskom treba da se razreši u najkraće mogućem roku.

Do sada, kako je rekla, Vlada Srbije nije dobila ništa zvanično, s tim u vezi, iz Evropske komisije.

- Danas je Regionalni forum privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana uputio Direktoratu za susedstvo i poljoprivredu žalbu na hrvatski potez. Dobili su sada reakciju i od strane privrednika iz regiona - istakla je ona.

Brnabićeva je zaključila da očekuje i da se nada da će ovaj problem biti rešen što pre, te da veruje da će Hrvatska reagovati i da neće biti potrebe da se meša EK.

- Ako se to ne desi iduće nedelje, sigurna sam da će reagovati EK - ukazala je predsednica srpske vlade.

2024 © - Vesti online