Utorak 26.09.2017.
18:42
Vestionline, Tanjug

Makron: Ovo je moja vizija Evrope!

Tanjug/AP
Jedino Evropa može da se suoči sa velikim izazovima: Emanuel Makron

- Evropa koju poznajemo je previše slaba, spora, neefikasna, ali samo Evropa nam daje kapacitet da delujemo na svetskoj sceni suočeni sa velikim savremenim izazovima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je definisati evropsku odbrambenu strategiju oko 2020. godine

- Na početku sledeće decenije Evropa mora da ima zajedničke snage za intervencije, zajednički vojni budžet i zajedničku doktrinu delovanja - rekao je Makron u govoru studentima na Sorboni.

Te snage bi mogle da deluju kao "partner za nacionalne vojske" u zemljama koje žele da učestvuju u šemi, prenosi AFP.

Takođe je dodao da Evropa treba da ima zajedničke snage civilne zaštite, ali i evropsku obaveštajnu službu radi bolje borbe protiv terorizma. On je rekao da želi da otvori francusku vojsku za evropske vojnike i predložio drugim članicama EU da učine isto na dobrovoljnoj bazi.

Kada je reč o imigraciji, Makron je predložio zajedničku Evropsku kancelariju za azil koja bi ubrzala i usaglasila procedure pojediničanih zemalja.

- Samo sa Evropom možemo efikasno da zaštitimo naše granice i poželimo dobrodošlicu onima kojima je zaštita potrebna na dostojanstven način, a u isto vreme da pošaljemo kući one koji nemaju pravo na azil - rekao je Makron, prenosi Rojters.

On predlaže i postepeno formiranje evropske granične policije.

- Jedini način da se osigura naša budućnost je obnova Evrope kao suverene, ujedinjene i demokratske - kazao je francuski predsednik.

Osvrnuo se i na ulazak Alternative za Nemačku u Bundestag, što je prvi put posle 60 godina da se krajnja desnica našla u nemačkom parlamentu.

- Mislili smo da se prošlost neće vratiti - rekao je on dodavši da je pojava takvog izolacionističkog stava rezultat toga "što smo zaboravili da branimo Evropu".  

2024 © - Vesti online