Ponedeljak 09.10.2017.
14:10
Vestionline, Tanjug

"Vrlo opasna politika EU: Motivišu Srbiju, kako bi je odvojili od Rusije"

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Podgorica ozbiljno shvata pregovore, Beograd politizira: Davor Đenero

Đenero je za podgoričku "Pobjedu" rekao da EU želi da distancira Srbiju od Rusije, usporavanjem Crnu Goru.

Takva strategija proširenja je, prema njegovim rečima, počela sa Berlinskim procesom stvaranja svojevrsne balkanske čekaonice za EU, a sve sa namerom da se Srbija distancira od Rusije.

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle zajedno, Đenero  je ocenio da je to vrlo opasna politika, koja usporava Podgoricu.

- Temeljna razlika između Srbije i Crne Gore je u tome što je Podgorica ozbiljno, a Beograd neozbiljno shvatio pregovore - tvrdi Đenero.

Crna Gora se, ocenio je Đenero, ponaša kao pravi kandidat - ne bavi se politiziranjem, niti lobiranjem, već sprovodi reforme i ispunjava kriterijume.

- Sad je u kritičnoj fazi kada će se brže otvarati i brže zatvarati poglavlja. Tako je bilo i sa Hrvatskom, dugo smo samo otvarali i nismo ništa zatvarali, a onda je naišao period kada se to sve ubrzalo. Meni se čini da će tako biti i sa Crnom Gorom - kazao je.

On smatra da da 2025. godina ne može biti ciljni datum za Crnu Goru.

Po toj dinamici, Crna Gora bi trebalo da završi pregovore 2023. jer su potrebne još dve godine od završetka pregovora do potpisivanja ugovora o pristupanju, rekao je Đenero uveren da će Podgorica pre 2023. završiti pregovore, a da Srbija neće uspeti do tada da zatvori sva poglavlja. 

- EU ovim želi da motiviše Srbiju - smatra Đenero.

2024 © - Vesti online