Sreda 18.10.2017.
18:20
Vestionline, Tanjug

Kolinda i Putin oči u oči: O čemu su razgovarali?

EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL
Ruski predsednik dobio poziv da dođe u Zagreb: Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je razgovore sa hrvatskom predsednicom ocenio konstruktivnim i istakao da je "Hrvatska važan partner Rusije na Balkanu".

Predsednik Rusije rekao je novinarima da je sa hrvatskom koleginicom razmotrio konkretne mere za poboljšanje uzajamne saradnje, naročito privredne veze.

- Razmotrili smo nove inicijative kojima bismo stimulisali naše veze, između ostalog u zajedničkoj realizaciji projekata hrvatskih i ruskih firmi u trećim zemljama - rekao je Putin, uz ocenu da u ovoj godini postoje, kako je rekao, dobre mogućosti da se robna razmeni vrati na "pretkrizni period".

- Velike nade polažemo u gospodarski forum u Moskvi, a posebnu pažnju smo usmerili u sektor energetike u kojem je Hrvatska velik uvoznik naftnih derivata iz Rusije - naveo je i dodao da sa svoje strane Gazprom osigurava gotovo polovinu potreba Hrvatske za prirodnim plinom, Lukoil ima razgranatu mrežu benzinskih pumpi, a ruske korporacije pomagale su u razvoju električne energetike Hrvatske.

Valja napomenuti, kazao je ruski predsednik, da su se hrvatske firme  pridružile i izgradnji arktičkog tankera, a ruska Sberbanka i VTB učestvuju u finansijskom oporavku koncerna Agrokor.

Kitarovićeva je zahvalila predsedniku Putinu na gostoprimstvu u Sočiju za koji je rekla da je podseća na Opatiju, "kolvku hrvatskog turizma i jednu od omiljenih destinacija ruskih turista na Jadranu".

- Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Danas je izražena želja za novom saradnjom te sam u tom duhu i pozvala predsednika Putina da zvanično poseti Hrvatsku, što bi ujedno bila prva zvanična poseta jednog ruskog predsednika našoj zelmji - rekla je Grabar Kitarović.

Istakla je da je u razgovoru sa ruskim predsednikom utvrdila premise uspešne saradnje koji su žoveli hrvatsko-ruske privredne odnose i ujedno je zahvalila Putinu na posredovanju oko rešavanja problema zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu.

Inače, na sutrašnjem privrednom forumu u Moskvi nekoliko stotina firmi će diskutovati  o potencijalnoj novoj saradnji, a istaknuto je i kako se hrvatska robna razmena povećana uprkos sankcijama. 

- Rusija je pokazala želju da ulaže u energetski sektor u Hrvatsku, a ogledni primer toga je ugovor između Gazproma i PPD-a o višegodišnjem snabdevanju plina za Hrvatsku - rekla je Kitarović i dodala da ruskog predsednika upoznala sa inicijativom triju mora.

- Ovde valja naglasiti i da Rusija predstavlja i nezaobilaznog partnera u razgovorima o sigurnosti u svetu. Takođe, čvrsto verujem da će sprovođenje Sporazuma iz Minska dovesti do poboljšnja situacije u Ukrajini, što je u interesu Ukrajine, Rusije i svih ostalih evropskih država - rekla je  Grabar Kitarović.
 

2024 © - Vesti online