Četvrtak 16.11.2017.
18:00
K. N. - Vesti - Foto: V. Sekulić

Bez lekova ne može, a nema čime da ih kupi

V. Sekulić
Bez rešenja: Danica Ćorković

Bolesna i sama, Danica Ćorković (68) nastanjena u Beogradu, izbeglica iz Petrinja, jedna je od njih, jer je dar dobrotvora spasao trenutnih muka. U beogradsko Dopisništvo "Vesti" došla je kako bi zatražila pomoć od dobrih ljudi, podelivši sa našim novinarima muke iz kojih izlaz više ne vidi.

- Došla voda do poda, što kažu. Invalid sam, amputirana mi je jedna noga poviše kolena kao posledica uboda na žicu i gangrene koja je potom usledila. Obolela sam od dijabetesa, osteoporoze, muke mučim i sa glaukomom, a živim i kao podstanar. Moja penzija od 140 evra, koju primam iz Hrvatske, ne može da pokrije mesečne troškove režija i lekova, zaista ne može. Suprug je preminuo pre devet godina, pa sam radila na crno šta sam stigla, ne bi li imala za koru hleba i najosnovnije. Međutim, nesreća sa žicom koju sam doživela pre šest godina i zbog koje sam ostala bez noge i to malo mi je uskratila - ispričala nam je nesrećna Danica suznih očiju, dodavši:

- Jedva sam izvukla živu glavu, a sada sam svakog dana sama u sve težoj situaciji. Ne mogu ni da ostvarim nikakva prava na socijalnu pomoć, jer nam je ostalo nešto imovine u Hrvatskoj koju ne mogu da prodam. Ne mogu mi pomoći ni sin ni ćerka, koji žive veoma teško i sami imaju mnogo problema. Doktori mi svakog meseca menjaju lekove, pa mi je mesečno potrebno više od 50 evra, i to samo za njih. Pritom, nikad nisu isti. I protezu za nogu bi uskoro trebalo da menjam, ali nemam od čega. Teško mi je da to i priznam, ali više nemam kud. Ako padnem u postelju, to je to. Neće imati ko da me pogleda niti pomogne više.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kako kaže Danica, najveća pomoć bi joj bila samo da ima za lekove, to joj stvara najveću muku, jer ne može sama da ih obezbedi, a potom i da ima dovoljno sredstava za specijalnu ishranu koju iziskuje šećerna bolest.

- Niti sam mlada da mogu da radim, a valjda ni dovoljno stara da umrem. Živeti se mora, ali ovo život nije. Biću do neba zahvalna svakom ko mi makar malo može pomoći. Teško mi je da prevalim i ovo preko usta, zaista jeste, ali kad si nemoćan i ne vidiš izlaz, to je jedino što ti preostane za golu egzistenciju - iskreno će Danica.

Kontakt za pomoć

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu nesrećnoj Danici i olakšaju joj teško breme, mogu da se jave na mejl adresu: hmost@frvesti.com kako bi dobili adresu i broj telefona ove usamljene starice. Samim tim i dogovoriti se sa njom o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924, a kao i uvek za dostavu pomoći, na usluzi je i Redakcija "Vesti".


 

2024 © - Vesti online