Subota 30.12.2017.
20:53
Vestionline

"Srbija će, uz pomoć prijatelja, odbiti napade Prištine"

Tanjug
Ivica Dačić

On navodi da će Srbija, uz pomoć prijatelja, odbiti napade Prištine da dobiju stolicu u Unesku i Interpolu.

U intervjuu za Sputnjik, pored odbrane Kosova i Metohije, Dačić navodi još četiri glavna spoljnopolitička izazova koji očekuju Srbiju u idućoj godini - odnosi sa Rusijom, put ka EU, partnerstvo sa SAD i politika vojne neutralnosti.

Šef diplomatije je rekao da su u ovoj godini započela i povlačenja priznanja Kosova od onih zemalja koje su priznale protivpravnu nezavisnost.

- I tu neće biti kraj - navodi Dačić.

Srbija je, kaže, opredeljena za dijalog sa Prištinom, ali ako neko bude insistirao da se promeni format briselskih razgovora i da se u njih uključi i SAD, Beograd će tražiti da se procesu pridruži i Rusija.

- Za to smo dobili i podršku predsednika Vladimira Putina. Srbija je spremna da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve. Srbija nije spremna da se odrekne Kosova i Metohije. U toj borbi nismo sami. Pre svega, uz nas je Rusija koja neće dozvoliti da Kosovo postane član UN - kaže Dačić.

Veruje da je svima, posle posete predsednika Aleksandra Vučića Moskvi i razgovora sa Vladimirom Putinom, svima postalo jasno da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

- Svima potpuno nedvosmisleno poručujemo - taj film nećete gledati. Nemojte nam ispostavljati taj zahtev! Nećete dobiti pozitivan odgovor - poručio je Dačić.

Naveo je da je EU prvi strateški cilj Srbije, te da je na tom putu Srbija uradila više i predanije nego mnoge države u okruženju.

- Na tom putu, Srbija je često nepravedno kočena, uslovljavana, pa i kažnjavana, bez svoje krivice - kaže Dačić i dodao da sa Srbijom više niko ne može da razgovara "izanđalim jezikom štapa i šargarepe" već kao sa ravnopravnim partnerom - sa suverenom državom koja ima svoje jasne ciljeve.

Srbija će, rekao je Dačić, nastaviti da razvija najbolje odnose sa SAD i njen cilj je da se u 2018. godini čuje stav zvaničnog Beograda i u Beloj kući.

Kaže da je Srbija odlučna da ostane vojno neutralna, te da neće ulaziti u vojne saveze i neće postati deo NATO.

- To nije predmet nikakvih pregovora. Istovremeno, nastavićemo vojnu saradnju i sa NATO-om, kao i sa Rusijom, Belorusijom i ostalim zemljama - kaže Dačić.

2024 © - Vesti online