Ponedeljak 05.02.2018.
16:21
Vestionline

Kina ljuta na SAD: Smanjite nuklearni arsenal!

EPA/Roman Pilipey
Kineski vojnici spremni na odbranu zemlje

Kinesko ministarstvo odbrane je saopštilo da je kineski nuklearni arsenal na "minimalnom nivou" potrebnom za bezbednost i navelo da Kina nikada neće prva upotrebiti nuklearno oružje "pod bilo kojim okolnostima".

U američkoj nuklearnoj strategiji objavljenoj u petak navodi se da Vašington želi da spreči Kinu da pogrešno zaključi da je upotreba nuklearnog oružja, koliko god bila ograničena, prihvatljiva.

Portparol kineskog ministarstva odbrane Ren Guoćijang je rekao da Kina "izražava čvrsto protivljenje" američkoj strategiji.

"Nadamo se da će SAD odbaciti mentalitet Hladnog rata i ozbiljno pristupiti svojoj specijalnoj i primarnoj odgovornosti da se nuklearno razoruža", naveo je Ren.

Kineska Narodno-oslobodilačka armija poseduje peti po veličini nuklearni arsenal u svetu, s 300 bojevih glava, prema podacima stokholmskog Međunarođnog instituta za istraživanje mira. SAD i Rusija zajedno imaju oko 14.000 nuklearnih bojevih glava, odnosno svaka od njih ima 20 puta više od Kine.

U saopštenju ministarstva se navodi da su globalni mir i razvoj "nepovratne tendencije" i poziva Vašington da zajedno s Kinom radi na "zajedničkom čuvanju mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu i u svetu".

Peking je u sporu s većim brojem suseda zbog svojih pretenzija u Južnom kineskom moru.

2024 © - Vesti online