Utorak 13.02.2018.
06:30
b92.net, Vestionline

Mercedes je morao da "stavi tačku": Kino, izvini!

pixabay.com
Auto-kompanija Mercedes se izvinila Kini

Naime, nemačka auto-kompanija objavila je na svojoj međunarodnoj Instagram stranici fotografiju novog modela uz reči tibetanskog duhovnog vođe: "Sagledajte situaciju iz svih uglova i postaćete otvoreniji". 

Iako su kineske vlasti blokirale ovu društvenu mrežu u zemlji, mnogi Kinezi koriste sisteme koji im omogućavaju da zaobiđu takvu i slične zabrane, pa su burno reagovali na objavu Mercedesa koji je najpre povukao spornu fotografiju, a zatim uputio i javno izvinjenje. 

Proizvođač je izvinjenje objavio na svojoj zvaničnoj stranici na kineskoj društvenoj mreži Weibo navodeći da je svestan da je citatom dalaj-lame "povredio osećanja kineskog naroda". 

- Preduzećemo korake kako bismo produbili naše razumevanje kineske kulture i vrednosti, i da bismo standardizovali naše buduće akcije i osigurali da se takav propust više ne ponovi - stoji u saopštenju Mercedesa. 

Brza reakcija Mercedesa i javno izvinjenje ne čude, jer proizvođač ne želi da dovede u opasnost svoju reputaciju u Kini koja je poslednjih godina postala najveće izvozno tržište mnogi svetskih auto-kompanija.

2024 © - Vesti online