Ponedeljak 12.02.2018.
16:54
Vestionline, b92.net

Nemačka protiv podele kosovske teritorije

EPA//Valdrin Xhemaj
Prištinske vlasti se protive ideji o podeli Kosova

"Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova bez rezerve, mislimo da su igre razmišljanja o podeli teritorije prema etničkoj pripadnosti opasne, pa se tome protivimo. Kosovo je svedok tragičnih oružanih sukoba 90-tih godina prošlog veka" stoji u saopštenju Ambasade Nemačke ovom prištinskom dnevniku.

Prema izvorima Expressa, kosovsko rukovodstvo, na čelu sa Hašimom Tačijem, podelu Kosova predstavilo je zvaničnicima SAD tokom nedavnihh susreta u Vašingtonu, kao i direktoru američke obaveštejne agencije CIA-e.

Prema izvorima lista, u početku je za podelu Kosova lobirala i Grčka, a međunarodni predstavnici smatraju da je u ovu igru uključen i premijer Albanije Edi Rama, koji je, kako se tvrdi, u "direktnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem".

Tvrdi se i da je direktna komunikacija Beograda saTtiranom oduvek bila deo strategije Srbije, čak i u vreme Slobodana Miloševića, kada je prvi put pomenuta ideja o podeli Kosova.

List piše da je ideju o podeli Kosova promovisao još slavni srpski pisac i političar Dobrica Ćosić, koji je, kako se navodi, razradio svoju ideju podele te teritorije kao mogće trajno rešenje srpsko-albansog sukoba.

Napominje se da su istu ideju nedavno pramovisali potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Dodaje se da su se velike sile još 2005. godine, poznate kao Kontakt grupa (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Rusija), odlučujući o šest principa za rešavanje konačnog statusa Kosova, snažno usprotivile podeli kosovske teritorije.

"Bilo koje rešenje koje je jednostrano ili rezultat nasilja neće biti prihvaćeno. Neće biti promene sadašnje teritorije Kosova sa bilo kojom državom ili delom bilo koje države", bio je jedan od zaključaka Kontakt grupe.

Prištinski portal Gazeta Expreš, naime, još u petak je započeo sa objavljivanjem serije tekstova u kojima se tvrdi da Beograd, Priština i Tirana dogovaraju navodno "razmena teritorija", odnosno "podelu Kosova".

Pozivajući se na neimenovane izvore, portal je juče tvrdio da se kosovski predsednik Hašim Tači nalazio u Briselu na sastanku na kojem se "razgovara o podeli Kosova".

Ekspres u nije dobio zvaničnu potvrdu ove informacije.

Ipak, direktor ovog prištinskog portala Berat Buzala je juče na svojoj Fejsbuk stranici napisao da su "Hašim Tači, Edi Rama i Ali Ahmeti (lider najveće albanske stranke u Makedoniji) u Tirani prethodno razgovarali o podeli Kosova".

U priču o podeli navodno je uključena i Grčk, odnosno ministars spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas.

Prištinski mediji objavili su da se kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, protivi ideji podele Kosova.

Avni Arifi je, naime, rekao da premijer nije deo razgovora ili dogovora o podeli Kosova, te da je neistina tvrdnja da je Haradinaj deo tih pregovora.

2024 © - Vesti online