Utorak 13.02.2018.
11:22
Vestionline

Slovenci u čudu: Srpske zastave u sred Zagreba

Tanjug
Aleksandar Vučić

U tekstu pod nazivom "Čudo - srpske zastave usred Zagreba" navodi se da je "brzi odgovor Vučića na neočekivani poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović nudi nadu da bi dve zemlje mogle da pronađu mudrosti i snage da započnu rešavanje problema".

"Ipak, ovo će biti težak zadatak, imajući u vidu da veliki deo javnosti u Hrvatskoj i Srbiji nije bilo naklonjen ovom sastanku. Hrvatska se plaši da će se srpski političari pretvarati da su dobri susedi dogle god je to potrebno Beogradu zarad ulaska u EU. Srbija se plaši da će je hrvatski političari ucenjivati tokom pokušaja rešavanja osetljivih pitanja, poput granice na reci Dunav" navodi se u članku.

STA prenosi da u tekstu piše da je "ono čega se mnogi u Zagrebu istinski boje jeste Vučićev pragmatizam, koji je ponekad bez ikakvih kritika hvaljen na Zapadu".

"Ali, situacija traži najmanje još toliko pragmatizma koliko iskazuje Vučić, ali to neće biti lako u Hrvatskoj. Pošto ima takvog suseda, Grabar-Kitarović je shvatila da bi trebalo barem privremeno glumiti neznanje kada se radi o prošlosti. Ona smatra politički pametnijom opcijom da je nazovu izdajnicom, nego da nastavi sa politikom osećanja uvređenosti , što ne prolazi dobro u Briselu".

Navodi se da se predsednica Hrvatske "u više navrata samostalno angažovala po unutrašnjim i spoljnim pitanjima, uključujući i poziv Vučiću, time terajući vladu da se konačno suoči sa pitanjem odnosa sa Srbijom".

"Možda se ovog puta proces neće zaustaviti nakon nailaska na prvu prepreku", zaključuje "Dnevnik".

2024 © - Vesti online