Zbog Marka bi i na kraj sveta

Z. Marjanović
Tek u 10. mesecu podigao glavu: Marko Obrenić

- Marko je rođen težak svega kilogram i sto grama. Od tog trenutka je započela i njegova i moja borba. Njegova da preživi, a moja da ga negujem i da mu budem i otac i majka, jer ga je majka, kao i mene, napustila odmah posle porođaja iz samo njoj poznatih razloga. Marko je zbog preranog rođenja šest meseci proveo u inkubatoru gde je doživeo i blaži moždani udar, a to je, kao i višemesečni boravak u inkubatoru, ostavilo velike posledice po njegovo zdravlje. Osim što ima šum na srcu, zbog boravka u inkubatoru došlo je do ošećenja očiju zbog čega je do sada imao dve laserske intervencije. Očekuje ga još nekoliko, ali, Bogu hvala, lekari iz bolnice u Tiršovoj u Beogradu su optimisti, jer je situacija sa vidom bolja nego kada je rođen, ali će, kako su mi rekli, ipak imati slabiji vid - objašnjava Nenad Obrenić kako mu se iznenada umesto radosti zbog rođenja sina život okrenuo naglavačke.

Teška srca...

- Teško mi je, mnogo mi je teško i trebalo mi je mnogo vremena da otvorim dušu i da zamolim ljude da mi pomognu koliko mogu i ako mogu. Ne zbog mene, već zbog Marka koji je pravi heroj i koji ničim nije zaslužio da mu život započne ovako kako je počeo. I njemu i meni je dosta i malo, tek toliko da izdržimo dok Marko makar ne prohoda, a onda ću se snalaziti kako znam i umem - poruka je i molba Markovog oca Nenada, o kojem Čačani govore sa poštovanjem shvatajući njegovu situaciju i ogromnu želju da na sve načine pomogne sinu.

Problem sa vidom malog Marka nije jedini zdravstveni probem desetomesečnog heroja.

- Iako je napunio deset meseci, Marko je još nepokretna beba, zbog čega ga svakog jutra vodim na vežbe u bolnicu Čačku. Lekari su doneli odluku da to sada bude dva puta dnevno. To što moram svakog dana da nosim dete do bolnice i nazad, da ga dva do tri puta mesečno vodim na preglede u Beograd, da svakog trenutka budem pored njega, jer je potpuno nemoćan, da ga hranim, kupam, presvlačim i da mu budem i otac i majka ne pada mi teško. Znam da je to borba za život mog deteta i da mi je to i ljudska i očinska obaveza - ističe Nenad koji se nijednog trenutka ne odvaja od svog sina Marka uveren da će mu i njegova očinska doprinosi Markovom ozdravljenju.

Brige i napori ovog oca oko zdravlja sina Marka i njegovog izlečnja su velike, ali još su veće kada se svemu tome dodaju i brige oko obezbeđivanja novca za život, lekove, pelene, česte odlaske u bolnicu u Beogradu i svega onoga što iziskuje briga o bebi.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu tešku borbu samohranog oca Nenada Obrenića iz čačanskog prigradskog naselja Konjevići za ozdravljnje njegovog sinčića Marka, mogu stupiti u kontakt sa njim putem telefona na broj: 00381 64 31 14 977 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

- Po profesiji sam vozač i imam dozvole za sve vozačke kategorije. Vozači su deficitarni i mogao bih da radim, ali bez posla sam jer sam se u potpunosti posvetio Marku, kojem bez moje pomoći nema života, a nemam ni kome da ga poverim na čuvanje. Živimo od pomoći moje majke i oca, ali i njihova primanja su mala. Od države ne dobijam ništa i do sada sam se oslanjao na prijatelje kojima dugujem nekoliko hiljada evra, ali oni znaju šta preživljavam te i ne pominju dug. Više nemam od koga da pozajmim i zaista ne znam šta više da radim. Za svaki odlazak u Beograd potrebno mi je bar 50 evra, do čačanske bolnice Marka nosim dva puta dnevno uglavnom pešice, jer nemam novca ni za gradski autobus, a o drugim potrebama i da ne govorim. No, sve to podnosim stojički, bar za sada, jer mi je na umu samo Markovo zdravlje - iskreno će Nenad Obrenić, koji se našao pred teškim udarcima sudbine.

Z. Marjanović
Dalje ne mogu sami: Nenad Obrenić sa sinom

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online