Utorak 13.02.2018.
15:44
Vestionline

Fabrici: Srbija sve bliža EU

Tanjug
Sem Fabrici veruje u evropski put Srbije

Fabrici je prilikom posete Aleksincu, što je bila prva poseta nekog ambasadora EU toj opštini, pozvao loklanu vlast da pripreme nove projekte za finansiranje, s obzirom da u martu startuje veliki projekat EU Pro.

Rekao je novinarima dase trudi što više da upozna Srbiju i podsetio da je Aleksanac zajedno sa EU do sada realizovao 22 projekta.

- Srbija se sve približava danu kada će postati deo porodice Evropske unije. Nama je drago da možemo da pomognemo običnim građanima u Srbiji, njihovom svaodnevnom životu - rekao je on.

Fabrici je posetio stomatološku ordinaciju i polikliniku u Aleksincu koje su opremljene sredstvima EU.

- Upravo sam imao priliku da se upoznam sa geografskim informacioni sistremom višestruke namene, pre svega, za korišćenje dron tehgnologije, koja može da se upotrebi i za civilnu zaštitu - rekao je on.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković je kazao da ta opština ima izuzetnu saradnju sa EU i programom Evropski progres, kao i da su realizovali do sada 22 projekta ukupne vrednosti 427.000 evra.

Biljana Djokić iz poliklinike NATUS u Aleksincu je zahvalila EU na donacijama vrednim 10.000 evra, zbog čega su mogli da nabave najsavremeniji radiotalasni nož koji se koristi za grlić materice, zatim fetalni monitor za praćenje trudnoće i holter EKG za srce.

Maja Ostojić iz stomatološke klinike u Aleksincu je, takođe, zahvalila EU na sredstvima između 8.000 i 9.000 evra, kojima je zajedno sa suprogom otvorila otvorila i opremila ordinaciju.

Tim novcem je nabavljena stomatološka stolica, sterilizator i druga oprema.

"Uspeli smo da kupimo još jednu stolicu, a mogu i da finansiram svoju specijalizaicju", navela je ona.

Fabrici će danas u Nišu učestvovati na debati "Pitaj me bilo šta o EU" u okviru projekta "Evropa za mene".

2024 © - Vesti online