Četvrtak 22.02.2018.
00:30
Lepa i srećna, Vestionline

Kako zaustaviti napad kašlja?

pixabay.com
Kašalj može biti mučan i dosadan, ali postoje načini da ga sprečite

Svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana predstavlja razlog da se bolesnik obrati lekarima. Uz to, ozbiljni simptomi su i povišena temperatura, izmenjena boja sluzi koju pacijent iskašljava, kao i bolovi u grudima, malaksalost i slab apetit. 

Ako iznenada dobijete napad kašlja, a nemate druge simptome, to dakle nije razlog da odmah odete kod doktora. Možete pokušati da kašalj umirite jednostavnim sredstvima. 

Topla tečnost

Prvo što će vam ponuditi ako počnete da kašljete je čaša vode! Međutim, ako osećate da vas nešto već duže iritira u grlu, bolje je da hladnu vodu zamenite toplom - neka to bude blagi biljni čaj sa limunom i medom. Ako ste u prilici, umesto čaja možete sebi pripremiti i šolju toplog mleka sa medom - med je taj koji će umiriti kašalj, a istovremeno obložiti čitavo grlo tankim zaštitnim lekovitim slojem. Ako nemate meda pri ruci, napravite topli šerbet: 2 kašičice šećera otopite na umerenoj temperaturi dok ne postane zlatnosmeđ, pa prelijte sa dva decilitra vode ili mleka. Pustite da se tečnost malo ohladi pa srkućite u malim gutljajima. Generalno, treba da pijete više tečnosti ako vas muči kašalj. Tako se razređuje sluz i olakšava iskašljavanje.

Sirup ili pastile protiv kašlja

Veliki broj pastila protiv kašlja deluje zahvaljujući moćnim svojstvima mentola - pa zato možete da se oslonite čak i na običnu ljutu bombonu ako vas napad kašlja uhvati usred pozorišne predstave. Ako vas već duže vreme muči suvi kašalj, pripremite se unapred za situacije koje mogu da budu neprijatne. Pred spavanje ili pred odlazak na neko važno predavanje, na primer, snabdejte se odgovarajućim lekovitim sredstvima protiv kašlja. Možete i u apoteci da nabavite sirup ili tablete za umirenje kašlja, svakako se konsultujte s farmaceutom u vezi s tim. Ako želite da testirate domaća lekovita sredstva, pomešajte dve kašičice meda s jednom kašičicom limunovog soka - eto instant sirupa protiv kašlja u kućnoj režiji.

Inhalacija

Ako vas pred spavanje uhvati napad kašlja, idealno je da odmah odete pod vruć tuš. Ovakav kašalj se naročito često javlja u zimskim danima, kada grejanje isuši vazduh u kući. Ukoliko imate ovlaživač vazduha, koristite ga redovno a svakako ga uključite ako vas uhvati napad kašlja. Ako nemate specijalan aparat a ni inhalator, neprekidan kašalj možete da umirite i tako što ćete pripremiti sebi vruću kupku. Ako ni za to nemate uslova, zagrejte šolju vode i sipajte par kapi eukaliptusovog ulja pa polako udišite lekovitu paru na nos i usta - esencijalno ulje umiriće nadraženu sluznicu i obuzdati kašalj.

2024 © - Vesti online