Ponedeljak 05.03.2018.
08:58
Vestionline

"Oblik vode" najbolji film, konačno oskar za Gerija Oldmana

EPA/Claudio Onorati
Ekipa filma Oblik vide

Meksički reditelj dva puta se popeo na podijum gde su uručivani Oskari, jer je, posle nekoliko nominacija, najzad dobio priznanje i za najbolju režiju.

- O ovom momentu sam maštao kao dečak u Meksiku. Oskara posvećujem svim mladim rediteljima u celom svetu koji imaju nameru da snmaju filmove baš onako kako oni hoće - rekao je meksički reditelj i dodao da je poput mnogih drugih imigrant u Ameriku.

On je naglasio da je Amerika njegov dom, "u svakom smislu te reči".

"Oblik vode" bio je nominovan u 13 kategorija, a nagrađen je samo u četiri.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Geri Oldman za ostvarenje "Najmračniji čas"m u kojem je maestralno oživeo Vinstona Čerčila.

EPA/PAUL BUCK
Geri Oldman

- Želeo bih da se zahvalim svojoj majci koja ima 99 godina i koja je starija od Oskara. Mama, stavi vodu za čaj, stižem, doneću Oskara - rekao je Oldman i zahvalio se Vinstonu Čerčilu koji mu je "pravio društvo" za vreme stvaranja uloge.

Frensis Mekdermond dobila je Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju".

Ona je pozvala sve žene u sali da ustanu.

- Ima nas puno u filmskoj industriji u Americi, važno je da razgovaramo međusobno jer imamo svašta da damo toj industriji - rekla je Mekdermond.

EPA/PAUL BUCK
Frensis Mekdormand

Oskara za sporednu mušku ulogu dobio je Sem Rokvel u filmu "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", a za najbolju žensku sporednu ulogu Elison Dženi u filmu "Ja, Tonja".

Prvog Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja dobio je Čile, u ostvarenju Sebastjana Lejla "Fantastična žena". U tom filmu glavnu ulogu igra transrodna osoba.

Jedno od najvećih iznenađenja na dodeli Oskara, dogodilo se u kategoriji dokumentarni film.

Priznanje je pripalo ostvarenju "Ikarus" koje govori o navodnom dopingovanju sportista u Rusiji.

Favoriti za ovu nagradu bili su Feras Fajadu za ostvarenje "Poslednji čovek u Alepu" i Anjes Vardi za "Lica mesta"(Faces places).

Velika NBA košarkaška zvezda Kobi Brajant nagrađen je za kratki animirani film "Dear basketball" (Draga košarka).

2024 © - Vesti online