Petak 09.03.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Bakir prešao sve granice

EPA/Atef Safadi
Mladen Ivanić za "Vesti"

- Nije tačno da predlog Srbije podrazumeva ispravljanje granice kod hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik. Zajedno smo gledali poslednji predlog iz Srbije u kome jasno navedeno da bi granica išla sredinom reke, sem u ova dva slučaja u kome se traži nesmetano korišćenje HE. Međutim, Izetbegović zbog predstojećih izbora očigledno ima želju da se pokaže kao čvrst branilac interesa Bošnjaka u BiH. Nažalost, i dalje smo svedoci da se onaj ko više galami tretira kao istinski branilac nacionalnih interesa - kaže Ivanić.

BiH može u EU do 2025.

Da li BiH može u EU 2025?
- Verujem da je EU prvi put ozbiljna u nameri da priključi Zapadni Balkan jer je to sve više njihov interes. A teško je reći ko će i kako ući, to zavisi od nas samih.

Da li ste zadovoljni sastankom predsednika Srbije, Hrvatske i BiH?
- Činjenica da je takav sastanak uopšte održan posle šest godina po meni je veliki uspeh. Drugi dobar rezultat je što se pričalo otvoreno, čak i kada je reč o pitanju nestalih ili granica.
Čija je "krivica" što je poslednji ovakav sastanak održan 2012?

Pobediću Dodika

Milorad Dodik je najavio kandidaturu za člana Predsedništva. Kako će sarađivati s Izetbegovićem?
- (Smeh) Zaista teško mogu da zamislim tako nešto. Ali, sumnjam da će biti takvih dilema zato što ću se i ja kandidovati, pa ću pobediti Dodika.

- Teško je reći čija je greška. Prosto, to je bio rezultat povećanih tenzija u regionu i previše izgovorenih teških reči na svim stranama. Verujem da ćemo se uskoro ponovo naći i razgovarati, a predsednik Vučić je predložio da to bude uskoro u Novom Sadu.

Razgovaralo se i o promeni izbornog zakona u BiH, što je pitanje koje tišti Federaciju?
- Ustavni sud je naložio promenu tog zakona, ali nisam optimista da će do toga i doći. Velika je razlika u konceptima hrvatskih i bošnjačkih predstavnika, a pri tome učesnici tih razgovora ne deluju iskreno da su spremni na kompromis. Plašim se da je situacija zbog ovog pitanja mnogo ozbiljnija nego što ljudi misle i da bi BiH zbog nedostatka političke volje mogla da uđe u ozbiljnu krizu.

Može li Srpska tu da presudi?
- Smatram da Srpska ne bi trebalo da se meša u ovo pitanje, to je problem Hrvata i Bošnjaka. Kao što su na početku rata uvezivali zastave i formirali Federaciju, neka sada sami reše ovo pitanje. Srpska je ionako dosta trpela, pogotovo u posleratnom periodu.

Olakšati trgovinu

Da li je dogovorena bolja privredna saradnja?
- Ideja oko koje su se svi složili je da se još više olakša i ubrza trgovina i to kroz one praktične stvari na terenu: od toga koliko će raditi inspekcije za fitosanitarnu zaštitu, do ideje da se ubrza protok roba sa manje formalizma na granicama.

2024 © - Vesti online