Utorak 13.03.2018.
11:11
Vijesti, Vestionline

Turci okupirali Crnu Goru - ali nisu široke ruke kao Rusi

pixabay.com
Kotor

Koliko su Turci aktivni na domaćem tržištu nekretnina najbolje pokazuju oglasi za prodaju na najatraktivnijim lokacijama u Glavnom gradu, koji su više nezamislivi bez turske reči "kiralik" "(nuđenje u zakup).

"Oni su sada među glavnim kupcima. Obično u agenciju dođe više njih zajedno (rođaka i prijatelja) i veoma su 'teški' u pregovorima oko trgovine. Prave su trvdice u trgovini i sa setom se sad svi sećamo ruskih kupaca, koji su bili široke ruke", otkrio je jedan od podgoričkih menadžera privatne agencije koja posreduje u trgovini nekretninama.

Advokati i službenici agencija za nekretnine, koji sa njima sarađuju, kazali su "Vijestima" da je većinom reč o ljudima koji zbog nestabilne političke situacije ili neslaganja sa politikom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana napuštaju Tursku. 

Podaci iz agencija za promet nekretnina pokazuju da kupci iz ove zemlje igraju već značajnu ulogu na tržištu nekretnina od Kotora, Budve i Petrovca, preko Podgorice, sve do Žabljaka. 

Na primer, Turci su zakupili poznati kafić u centru Petrovca, u Budvi, Podgorici i Kotoru kupili veliki broj stanova i kuća, a u Kotoru (Starom gradu) otvorili radnje za prodaju suvenira. Turcima je navodno i prodat plac površine više od 2.000 kvadrata ispod Savinog kuka na Žabljaku, koji je donedavno bio u vlasništvu jednog crnogorskog biznismena. Na toj lokaciji bi u bliskoj budućnosti trebalo da bude izgrađen novi hotel. 

U više od 440 novoosnovanih kompanija u Crnoj Gori tokom 2017, prema podacima iz Centralnog registra Poreske uprave (CRPS), danas su vlasnici državljani Turske ili pravna lica iz te zemlje. Za samo godinu broj firmi kojima gazduju investitori iz ove zemlje je skoro šestostruko uvećan. 

Ukupan broj registrovanih kompanija u zvaničnoj evidenciji Centralnog registra, čiji su osnivači turski državljani, mnogo je veći i iznosi 810 firmi. 

2024 © - Vesti online