Utorak 13.03.2018.
14:27
b92.net, Vestionline

Albanci: Novi Hojt Ji nam je obećao - dobijate vojsku!

Tanjug/AP
 

Prištinski politički analitičar je u jutarnjem programu televizije Prva istakao da je Mičel tokom posete Prištini "istakao svoju privrženost Kosovu", kao i da je rekao da su SAD uz Prištinu "rame uz rame".

Kako kaže, Mičelova poseta Kosovu je jedna od najznačajnijih poseta u poslednjih godinu dana. Osim toga, Šeholi ističe da je Mičel u Prištini demantovao pisanje beogradskih medija da u Beograd donosi paket SAD od četiri tačke o Kosovu.

- Važno je, a to je ostavilo i najviše utiska, to što je nedvosmisleno rekao da će u Beograd doneti poruku o transformaciji bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova i da SAD to podržavaju. Takođe, on u Beograd donosi jasnu poruku da je Amerika za to da se dijalog u Briselu nastavi tamo gde je prekinut - kaže Šeholi.

Na pitanje o tome šta je Mičel rekao o pisanju beogradskih medija, Šeholi kaže:

- Mičel je na konferenciji za medije na vest o paketu prilično šarmantno rekao da je, dok je dolazio iz SAD u Prištinu, video te "kreativnosti novinarstva". Ne verujem da bilo kome idu u prilog lažne informacije o agendi američkog diplomate - istakao je Šeholi.

Podsećamo, kako su u nedelju objavile "Večernje novosti", SAD su pripremile "paket o Kosovu u četiri tačke" koji će u narednim nedeljama biti predstavljen "pre svega predsedniku Srbije Vučiću".

Te četiri tačke predviđaju da Zajednica srpskih opština dobije šira ovlašćenja i institucionalnu povezanost sa potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda, ali i da Beograd omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije. Ukoliko bi Srbija pristala, kako se navodi, bio bi joj omogućen brz ulazak u Evropsku uniju.

2024 © - Vesti online