Četvrtak 22.03.2018.
20:22
Vestionline, Tanjug

Uhapšena ukrajinska poslanica Nađa Savčenko

Tanjug/AP
Nađa Šavčenko

Tužioci navode da je Savčenkova, koja je postala poslanica po povratku iz Rusije, planirala napad na parlament uz upotrebu bombi i automatskog oružja nabavljenih od proruskih snaga u istočnoj zoni sukoba, prenosi Rojters.

Savčenkova, koja je česti i glasni kritičar aktuelnih vlasti, nije direktno negirala navode iznesene protiv nje. Rekla je da su mnoge od tih tvrdnji "izvrnute".

Kako je navela, prerušeni agenti pokušali su da je diskredituju ohrabrujući je da planira svrgavanje vlade i da će izneti u javnost metode kojima se služe vlasti.

Savčenkova je uhapšena u parlamentu nakon što su poslanici glasali da joj se ukine  imunitet od krivičnog progona i odobrili su zahtev državnog tužioca Jurija Lucenka da se omogući da ona bude poslata u pritvor.

Optužbe označavaju pad s vrhunaca slave za Savčenkovu, čiji joj je žestoko prkosni stav tokom suđenja u Rusiji, uključujući i štrajkove glađu i pokazivanje srednjeg prsta na televizijskim prenosima, dao nadimak "ukrajinske Jovanke Orleanke".

U Ukrajinu se vratila u maju 2016. godine kada je dočekana uz fanfare nakon razmene zatvorenika sa Rusijom, ali je brzo postala žestoka i nepredvidiva opoziciona ličnost u parlamentu.

2024 © - Vesti online