Petak 13.04.2018.
00:56
Z. Marjanović - Vesti

Slepa plete džempere

Z. Marjanović
Cene je sve pletilje: Miroslava Šaponjić

- Znam ja, sinko, da je čudno da neko ko je slep plete džempere, ali sve sam to prihvatila i svatila ovako: Bog ti sa jedne strane nešto uzme, ali sa druge strane ti nešto i da. I tako, kada mi je bilo dve godine sam oslepela i od tada ne vidim ovaj lepi svet, ali u životu se nikada nisam predavala. Decenijama pletem džempere sa najlepšim šarama o kojima priča celo selo - kaže starica Miroslava Šaponjić, koju mnogi meštani smatraju jednom od najboljih pletilja na Zlataru.

Ni kao dete, prema rečima njenog brata Miroljuba Šaponjića i sestre Zorke Antonić, Miroslava nikada nije klonula duhom. Naprotiv, iako slepa, već kao devojčurak, u petnaestoj godini, u potpunosti je ovladala veštinom pletenja, ali i drugim kućnim poslovima, spremanju jela, poslovima oko kuće i to uvek s osmehom na licu.

- I kada smo mi drugi u kući zbog raznih problema očajavali, Miroslava je uvek bila tu da nas bodri i da nam ulije veru da će biti bolje. Tako je bilo dok smo bili deca, tako je i danas - ističu Zorka i Miroljub.

Ne voli sažaljevanje

- Najteže je ako čovek dozvoli da ga neko sažaljeva. Ako mu se to desi, onda bolje i da nije ni živeo - kaže Miroslava.

Za razliku od drugih pletilja kojima je za rad potrebna dnevna svetlost, sijalica, lampa na gas ili naočare s debelim staklima, Miroslavi ništa od toga nije neophodno.

- Meni je svejedno da li je noć ili dan i da li je upaljena sijalica. Uz pomoć prstiju odmerim veličinu džempera, odredim gde treba da upletem pletenicu, "zrna pirinča" jer ima i takvih ranfli, na kom mestu ću džemper ukrasiti cvetom i kojom bojom. Često uradim šaru od hrastovog ili lista nekog drugog drveta, ili nekim drugim seoskim motivom i na kraju ispadne kao da sam džemper naslikala, a ne isplela. Ni sama ne znam koliko sam u životu džempera isplela i koliko sam pređe uplela, ali, eto, to me ispunjava i daje mi smisao da živim - kaže za "Vesti" starica Miroslava koja uživa veliko poštovanje i među mladim i među starijim pletiljama sa Zlatara koje su, inače, čuvene u celoj Srbiji i regionu.

To što je baka Miroslava slepa ne znači da ne obilazi i svoje prijateljice u obližnjem komšiluku. Verovali ili ne, sa iglama u rukama i klupkom pod mišicom polagano hoda kratkim puteljcima koje je upoznala do najsitnijih detalja.

Pleni optimizmom

- I kad imate najveće probleme, imajte veru u sebe. Jer, rekoh, bog nešto uzme, ali zato zna da te obdari nečim o čemu niste ni sanjali - kaže starica Miroslava koja gde god da se pojavi pleni optimizmom.

2024 © - Vesti online